ДОДАТОК

Додаток 1 Лично искуство на сестра Вајт како поддржувач на здравствената реформа (При читањето на излагањата на сестра Вајт за нејзиниот однос спрема исхраната, внимателниот читател ќе ги препознае следните начела: Прво: » Реформата во исхраната треба да биде постепена. « (параграф 807). Светлината на почетокот не е дадена во сета своја полнина. Таа е…

Училишта за готвење

Дело со најголемо значење Во нашите големи градови во кои се извршува здравствено-мисионска дејност треба да се одржуваат училишта за готвење; и секаде каде што воспитно-мисионското дело силно напредува треба да се формира некој вид здравствен ресторан, кој ќе ја даде вистинската слика на вистинското одбирање и здравото подготвување на храната.  (1902) 7Т 55 Треба да…

Како да се изнесуваат принципите на здравствената реформа

Имајте ја предвид големата цел на реформата Постои голема потреба од поучување за реформа во исхраната. Лошите навики во јадењето и употребата на нездрава храна се во голема мерка одговорни за неумереноста, гревот и распуштеноста што го мачат светот. При изнесувањето на здравствените принципи имајте ја предвид големата цел на реформата – целта да се…

Поучување на здравствените принципи

Дел 1 – Давање поуки на здравствени теми Потреба од здравствено воспитување Поучувањето за здравствените принципи никогаш не било толку потребно како што е тоа денес. И покрај прекрасниот напредок во толку гранки, кој создава удобност и предимстмво во животот, па дури и во поглед на здравството и лекувањето на болестите, опаѓањето на физичката сила…

Овошни сокови

Благ сок од грозје Чистиот, непревриен сок од грозје е здрав пијалок. Меѓутоа, многу алкохолни пијалаци кои денес се трошат во толку големи количини содржат смртоносни отрови. Оние кои уживаат во нив често се доведуваат себеси до лудило, лишени од здравиот разум; под нивното кобно влијание луѓето прават прекршоци, насилства, а често и убиства.          МЅ 126,…

Ликер

Дел 4 – Ликер Ние живееме во време на неумереност и снабдувањето на оние кои сакаат да пијат грев е навреда за Бога. Вие сте се вклучиле заедно со други во оваа работа затоа што не сте ја следеле вистината. Да останевте во светлината, не би можеле да го правите тоа. Секој од нас, кој…

Житарките како замена за чајот и кафето

Дел 3 – Житарките како замена за чајот и кафето Ниту чајот ниту кафето не треба да се послужуваат. Наместо овие напитоци кои го уништуваат здравјето треба да послужуваме вкусно приготвени пржени житарки. ^еКег 200, 1902 Во посебни околности, некои единки можат да побаруваат и трет оброк. Меѓутоа, тој, доколку воопшто се зема, треба да…

Чај и кафе

Надрзанувачките ефекти на чајот и кафето Надразнувачката исхрана и пијалоците на денешницата не водат кон најдобра здравствена состојба. Чајот, кафето и тутунот се надразнувачки средства и содржат отрови. Тие се не само непотребни, туку и штетни и треба да се исфрлат доколку сакаме да се научиме на умереност. Р. & X., Јулѕ 29, 1884 Чајот…

Пијалоци

Дел 1 – Пиење вода Чистата вода е благослов Кога сме здрави и кога сме болни чистата вода е еден од најодбраните небесни благослови. Нејзината соодветна употреба го поправа здравјето. Тоа е пијалокот кој Вог го обезбедил за згаснување на жедта на животните и човекот. Пијте ја слободно, таа помага во обезбедувањето на неопходните состојки…

Месна храна

Месната исхрана – последица од гревот Вог на нашите прародители им ја дал храната која ја опредил дека треба да ја јаде целиот човечки род. Одземањето на животот на било кое суштество е спротивно на Неговиот план. Во Едем не требало да има смрт. Овошките од дрвјата во градината биле храната што ја барале потребите…