Житарките како замена за чајот и кафето

Сподели го ова:

Дел 3 – Житарките како замена за чајот и кафето

  1. Ниту чајот ниту кафето не треба да се послужуваат. Наместо овие напитоци кои го уништуваат здравјето треба да послужуваме вкусно приготвени пржени житарки. ^еКег 200, 1902
  1. Во посебни околности, некои единки можат да побаруваат и трет оброк. Меѓутоа, тој, доколку воопшто се зема, треба да биде многу лесен и составен од лесно сверлива храна. Крекери или двопек, овошје и кафе од житарки се храна која е најсоодветна за третиот оброк.

(1905) МН 321

  1. Јас употребувам малку варено млеко со моето едноставно домашно кафе.

^еИег 73а, 1896

Неумерена употреба на топлите и штетни напитоци

  1. Топлите напитоци се непотребни, освен доколку се земаат како лек. Со употребата на поголеми количества топла храна и напитоци му наштетуваме на желудниког. Така ги заслабнуваме грлото и органите за варење, а преку нив и другите органи во телото.

^еИег 14, 1901

Сподели го ова:

Слични објави