ВЛИЈАНИЕТО НА ЛЕБОТ ВРЗ ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО

ВЛИЈАНИЕТО НА ЛЕБОТ ВРЗ ЗДРАВЈЕТО НА ЛУЃЕТО

Во примерот кој им го дал на учениците во врска со молитвата, Исус рекол: „Лебот наш насушен дај ни го денес.“ (Матеј 6:11). Лебот претставувал основна намирница на луѓето во минатото. Нашите предци консумирале житарки и како што знаеме биле подолговечни и поздрави од денешните генерации.

АРОНИЈА – ЧУВАР НА ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ

АРОНИЈА – ЧУВАР НА ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ

Црните топчиња полни со лековит нектар, налик на боровница, со благо-киселкаст вкус сличен на дренка и невообичаена арома која потсетува на онаа на рибизлите, се вистинска витаминска бомба. Го лекуваат срцето, го регулираат крвниот притисок, ги закрепнуваат крвните садови, го топат холестеролот, ја спречуваат појавата на атеросклероза.

КОПРИВА – МОЌНО ОРУЖЈЕ ВО БОРБА СО БОЛЕСТИТЕ

КОПРИВА – МОЌНО ОРУЖЈЕ ВО БОРБА СО БОЛЕСТИТЕ

Бог во природата ни дал сѐ што е потребно за нашето здравје, а токму тие лекови кои ги има насекаде околу нас се и бесплатни. Копривата, таа обична коприва, која ја среќаваме на секој чекор, покрај ливадите, пасиштата, насекаде, претставува една моќна билка, еден моќен лек. Кога луѓето би знаеле, кога би искусиле колку е…

ЗЗДРАВСТВЕНИТЕ ПРИДОБИВКИ ОД КИНОАТА

ЗЗДРАВСТВЕНИТЕ ПРИДОБИВКИ ОД КИНОАТА

Киноата е „псевдожитарка“ која сѐ повеќе е присутна на нашите трпези. Одгледувана повеќе од пет века на Андите таа е нарекувана „златото на Инките“. Здравствени придобивки од киноата

ЗОШТО Е ЗДРАВО ДА СЕ ПИЕ ВОДА?

ЗОШТО Е ЗДРАВО ДА СЕ ПИЕ ВОДА?

Зошто имаме толку голема потреба од оваа течност? Затоа што ги прави мускулите пофлексибилни, го оживува умот и телото, го изострува интелектот. Уште една полза – го намалува крвниот притисок;

ЧИА СЕМЕ – СЕМЕ ЗА ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ

ЧИА СЕМЕ – СЕМЕ ЗА ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ

Семето од чиа (salavia hispanica) се добива од жилаво цветно растение од фамилијата на нане, а e познато уште од времето на древните култури и претставувало значаен извор на енергија на Маите и Инките.