Туршија и Оцет

Сподели го ова:

Дел 4 – Туршија и Оцет

  1. Во ова брзо време, колку храната е помалку надразнувачка, толку подобро. Зачините се штетни по својата природа. Сенфот, црниот пипер, зачините, туршиите и другите нешта со сличен карактер, го иритираат стомакот и ја заболуваат и загадуваат крвта. (1905) МН 325
  2. Еднаш седев на трпеза со неколку деца помлади од дванаесет години. Месото беше

сервирано во изобилство, а потоа едно нежно, нервозно девојче побара туршија. И беше подадена тегла со мешана туршија, лута со сенф и преполна со зачини, од која што таа слободно се послужи. Детето беше познато по својата нервоза и раздразливост, а ваквите штетни јадења како да беа добро осмислени да предизвикаат токму таква состојба.         (1890) РЕ 150, 151

  1. Месните пити и туршијата, кои што никогаш не би требале да влезат во човечкиот

желудник, доведуваат до лош квалитет на крвта.          (1870) 2Т 368

  1. Органите кои што произведуваат крв не можат да зачините, месните пити, туршиите и

заболените меса ги преработат во добра крв.    (1870) 2Т 383

[За контекст, види 336]

  1. Не јадете многу сол, одбегнувајте туршија и зачинета храна, јадете многу овошје и

желбата да се напиете нешто за време на оброкот ќе исчезне.           (1905) МН 305

[Туршијата го надразнува желудникот и ја загадува крвта – 556]

Оцет

  1. Кога салатите се приготвуваат со масло и оцет, во желудникот доаѓа до ферментација и храната не се вари туку се распаѓа или стврднува; како последица на што крвта не е нахранета туку се исполнува со нечистотии и доаѓа до заболувања на црниот дроб и бубрезите.

^еИег 9, 1887

Сподели го ова:

Слични објави