Сол

Сподели го ова:

Дел 3 – Сол

  1. Не јадете многу сол, одбегнувајте туршија и зачинета храна, јадете многу овошје и ќе

исчезне желбата да се напиете нешто за време на оброкот.   (1905) МН 305

  1. Оброците треба да бидат приготвени на таков начин што ќе бидат не само хранливи

туку и вкусни. Не треба да бидат скусени од она што му треба на организмот. Јас користам и секогаш сум користела малку сол, затоа што солта, наместо да биде штетна, всушност е суштествена за крвта. (1909) 9Т 162

  1. Еднаш Др. се обиде да го учи нашето семејство да готви според принципите

на, според неговите сфаќања, здравствената реформа, без сол или било што друго што би ја зачинило храната. Па, јас одлучив да се обидам, но силата толку ми се намали што морав да сменам нешто; промената донесе голем успех. Ви го кажувам ова затоа што знам дека сте во опасност. Храната треба да биде зготвена на таков начин што ќе биде хранлива. Не треба да и се одзема она што му е неопходно на организмот…

Јас употребувам и секогаш сум употребувала малку сол, бидејќи според светлината што ми е дадена од Вога, овој продукт, наместо да биде штетен, всушност е неопходен за крвта. Зошто и како, не знам, но ви ги давам инструкциите онака како што ми се дадени мене. ^еИег 37, 1901

[Треба да се користи малку сол – 548]

[Одбегнувајте големо количество сол – 558]

[Одредена количина на на сол користено од Елена Вајт – Додаток 1:4]

Сподели го ова:

Слични објави