Маслинки и маслиново масло

Сподели го ова:

Дел 4 – Маслинки и маслиново масло

  1. Соодветно приготвени, маслинките, како и зрнестите плодови, го заменуваат путерот

и месото. Маслото кое го внесуваме јадејќи ја маслинката е далеку подобро од животинските маснотии. Тоа служи како лаксатив. Маслинката е добра за лицата заболени од туберкулоза како и за оние со заболен и воспален желудник.    (1905) МН 298

  1. Маслинките можат да бидат приготвени за секој оброк затоа што се корисни. Придобивките стекнати со употребата на путерот можат да бидат постигнати преку јадењето на соодветно приготвени маслинки. Маслото во маслинката ја намалува опстипацијата; а за туберкулозните и оние со воспален и надрзнет желудник, е подобро од секој лек. Како храна е подобро од секој вид маснотија која од втора рака би ја добиле од животните. (1902) 7Т 134
  2. Маслото во маслинката е лек за опстипација и бубрежни заболувања.

^еИег 14, 1901

Сподели го ова:

Слични објави