13 Наследството на светите

Дар од Господа* Христос, само Христос и Неговата праведност, ќе ни обезбедат пропусница за Небото. (Letter 65) Гордото срце се стреми да го заслужи спасението; Но нашето право на Небото и нашата подобност за него се темелат на Христовата правда. (DA стр. 300) За да можеме да станеме членови на небесното семејство, Тој станал член…

12 Христовото доаѓање

Седмо зло и посебно воскресение Настанува страшен земјотрес, „каков никогаш не бил, откако се луѓето на Земјата; таков земјотрес, толку силен“ (Откровение 16,17.18). Се чини дека небото се отвора и повторно се затвора, како славата од Божјиот престол да заблескала за миг. Планините се тресат како трска на ветерот, а остри камења се тркалаат на…

11 Седумте последни зла и праведниците

(Време на голема неволја, втор дел) Времето на големата неволја отпочнува по истекот на времето на милоста Кога Христос ќе ја заврши Својата посредничка служба во полза на човекот, ќе започне времето на големата неволја. Случајот на секоја душа тогаш веќе ќе биде одлучен. А крвта на помирувањето нема да стои на располагање за да…

10 Седумте последни зла и безбожниците

(Време на голема неволја, прв дел) Чашите на Божјиот гнев ќе бидат излеани Сеуште треба да се случат сериозни настани. Треба да одекне труба по труба; Чаша по чаша треба да се излее врз жителите на оваа Земја. (3SM стр. 426) Ангелот на милоста наскоро треба да го напушти светот и тогаш ќе се излеат…

9 Крај на времето на милоста

Никој не знае кога ќе заврши времето на милоста Бог не ни го открил времето кога оваа вест ќе престане да се проповеда или кога ќе заврши времето на милоста. Она што ни е откриено треба да го прифатиме за себе и за своите деца, но да не се обидуваме да го дознаеме она што…

8 Божјиот печат и жигот на ѕверот

Само две групи Можат да постојат само две групи. Секоја група е јасно обележана, или со печатот на живиот Бог или со жигот на ѕверот и неговата икона. (RH 30.01.1900) Во големиот судир помеѓу верата и неверието ќе биде вовлечен севкупниот христијански свет. И секој ќе мора да се определи. Сепак, ќе се чини дека…

7 Измамите на сатаната во последните денови

Под закрила на христијанството Се приближуваме кон крајот на историјата на оваа Земја и сатаната се труди повеќе од било кога порано, сакајќи да завладее со христијанскиот свет. Со ревност која восхитува, тој работи со помош на своите лажни чуда. Писмото го претставува како лав кој рика и оди наоколу, барајќи некого да проголта. Тој…

6 Неделни закони

Сатански предизвик на божествениот авторитет Бог го укорува Вавилон „зашто ги напои сите народи со отровното вино на своето блудство“… За шест дена Бог го создал светот, а во седмиот ден си починал, го посветил и го издвоил тој ден од сите други денови, го прогласил за Своја светиња и му наредил на Својот народ…

5 Големите градови

Првични градители на големи градови Откако над него било изречено Божјото проклетство, Каин се повлекол од домаќинството на својот татко. Тој веќе порано како своја животна определба го одбрал обработувањето на земјата, а сега основал и град, нарекувајќи го според името на својот најстар син (1. Мојсеева 4,17). Тој заминал од Господовата близина, го отфрлил…

4 Богослужбениот живот на остатокот

Двоен живот Во ова време, непосредно пред второто Христово доаѓање на небесните облаци, треба да се изврши дело слично на делото на Јован Крстителот. Бог бара луѓе кои ќе го подготват народот да опстане во големиот ден Господов… За да можеме да објавиме вест слична на онаа на Јован, мораме да се здобиеме со духовно…