11 ГЛАВА

Тогаш во сон видов дека патниците веќе ја поминаа маѓепсаната земја и влегоа во земјата Красна (Исаија 62:4), каде што воздухот беше многу сладок и пријатен. Бидејќи патот водеше преку неа, тие седнаа малку да се одморат. Тука постојано го слушаа пеењето на птиците и секој ден гледаа како цвеќето се појавуваше на земјата и…

10 ГЛАВА

Тогаш видов како Надољуб се сврте и го здогледа Незнајко, кого тие го оставија зад нив како ги следи. –           Види, му рече на Христијанинот колку заостанува ова момче. –           Да, да гледам дека тој не се интересира за нашето друштво рече Христијанинот. –           Не би било лошо да го држи чекорот заедно со нас….

9 ГЛАВА

Повторно заспав и сонив сон во кој ги видов двајцата патници како слегуваат низ планината кон градот. Во подножјето на овие гори, малку полево се наоѓа земјата Вообразена. Од таа земја води една тесна и крива патека до патот по кој одеа патниците. Таму сретнаа едно пргаво момче кое доаѓаше од оваа земја. Се викаше…

8 ГЛАВА

Тогаш го продолжиле патот кон Гората Милина која припаѓаше на Господарот на гората за кој зборувавме. Се качија на врвот минувајќи низ градини, овоштарници и лозја. Насекаде се гледаа извори. Се напија, се измија а потоа се најадоа од грозјето. На врвот на гората пастирите ги пасеа своите стада. Стоеја покрај самиот пат. Патниците им…

7 ГЛАВА

Тогаш во сон видов дека Христијанинот не продоложи сам, бидејќи имаше еден човек кој се викаше Надољуб (така бил нарецен откако го гледал однесувањето на Христијанинот и Верко на саемот). Сега му се придружи, влезе во братски завет и му рече дека сака да биде негов придружник. Така еден загина сведочејќи за вистината, а друг…

6 ГЛАВА

Бидејќи скоро поминале преку пустината, Верко се свртел, погледнал назад и забележал дека некој ги следи. Брзо го препознал. –           О, кој ни доаѓа рече Верко. Христијанинот погледна и извика: –           Тоа е мојот добар пријател Евангелистот! –           Тој е и мој добар пријател, рече Верко, бидејќи ме упати на онаа врата. Евангелистот наскоро ги…

5 ГЛАВА

Кога Христијанинот го продолжи патот, дојде до едно возвишување кое беше направено со цел патниците да можат да видат што ги очекува напред. Христијанинот се искачи и кога го фрли погледот напред, пред себе го здогледа Верко на своето патување. Тогаш Христијанинот го повика: –           Почекај малку да одиме заедно! Но, Верко му одговори: –          …

4 ГЛАВА

Но кога остана сам во Долината на Понизноста, сиротиот Христијанин доживеа многу маки. Само што тргна, здогледа еден зол демон како му доаѓа в пресрет. Тоа беше Аполион (Откровение 9:11). Тогаш Христијанин се исплаши и не знаеше дали да стои во место или да се врати. Но, се сети дека нема оклоп на својот грб,…

3 ГЛАВА

Тогаш во сон видов дека патот по кој требало да помине Христијанинот од двете страни е ограден со ѕид кој се викаше Спасение (Исаија 26:1; 35:8; 60:18). Христијанинот со голема мака го продолжи патот поради товарот кој го носеше. Така одеше се додека не стигна до брегот каде што патот почна да се искачува. Тука…

2 ГЛАВА

Тогаш Христијанинот се спреми да оди назад. Евангелистот го бакна, му се насмевна и му посака добар пат. Христијанинот продолжи со брзи чекори и со никого на патот повеќе не разговараше. Дотолку повеќе, кога некој нешто ќе го запраша, тој не одговараше. Одеше како низ забрането подрачје и не можеше да се чувствува безбедно се…