6. НЕ ОСУДУВАЈ, ТУКУ ПОПРАВАЈ

„Не судете, за да не бидете судени” (Матеј 7:1).   Напорите спасението да го заработат со сопствените дела неизбежно ги наведува луѓето да ги натрупуваат човечките забрани како бариера против гревот. Согледувајќи дека не се во состојба да го држат Законот, тие се трудат да измислат свои правила и прописи за да се присилат на…

5. ГОСПОДОВА МОЛИТВА

„Туку молете се вака” (Матеј 6:9).   Нашиот Спасител двапати ја објавил Господовата молитва: првиот пат на мноштвото во Беседата на гората, и повторно, неколку месеци подоцна, само на учениците. Учениците за кратко време биле одвоени од својот Господ и кога се вратиле го нашле како задлабочен општи со Бога. Меѓутоа, како да не го…

4. ВИСТИНСКИ МОТИВИ ВО СЛУЖБАТА

„Гледајте да не ја покажувате својата праведност пред луѓето само за да бидете забележани” (Матеј 6:1). Христовите зборови на гората биле израз на она што Тој без зборови го учел со својот живот, но луѓето тоа не успеале да го разберат. Тие не можеле да сфатат зошто Тој, со толку голема моќ, не се служи…

3. ДУХОТ НА ЗАКОНОТ

„Не сум дошол да ги поништам, туку да ги исполнам” (Матеј 5:17). Самиот Христос среде громови и оган го објавил Законот на Синајската гора. Славата Божја, слична на огнот што проголтува, почивала на нејзиниот врв а планината се тресела од Божјото присуство. Војските Израелови, ничкум лежејќи на земја, со длабока страхопочит ги слушале светите прописи…

2. БЛАЖЕНСТВА

„И откако ја отвори устата Своја, ги поучуваше и говореше: ‘Блажени се бедните по дух, зашто нивно е царството небесно’” (Матеј 5:2,3). Како нешто чудно и ново одекнувале овие зборови во ушите на изненаденото мноштво. Таквото учење било спротивно на сето она што дотогаш го слушнале од свештениците или рабините. Во него не можеле да…

1. НА ПАДИНАТА НА ГОРАТА

„Никогаш човек не говорел така како Овој Човек“ (Јован 7:46). Повеќе од четиринаесет векови пред да се роди Исус во Витлеем, синовите Израeлoви се собрале во прекрасната Сихемска долина, а од двете страни на гората се слушаа гласовите на свештениците како изрекуваат благослов и проклетство – „благослов ако ги послушате заповедите на Господ, вашиот Бог……