Содржина

Сподели го ова:

В О В Е Д

ЗДРАВЈЕТО КАКО ДАР

 • Што можам да сторам за самиот себе
 • Проучување на физиологијата
 • Престапот на природните закони претставува престап на Божјиот закон
 • Потреба од здравствено воспитување
 • Погрешен систем на образование
 • Дали може да се има доверба во лекарот кој ги престапува природните закони?
 • Лeкaрoт кaкo вoспитувaч
 • Силaтa нa примeрoт
 • Лeкaрoт и дeлoтo нa умeрeнoстa
 • Во болничката соба
 • Сончева светлина, проветрување и температура
 • Исхрана
 • Должност на негувателките
 • Посета на болните
 • Причини за појава на болестите
 • Што треба да направам ако се разболам?
 • Природни средства за лекување

Осум природни лековити средства

1. ЧИСТ ВОЗДУХ

 • Воздухот како лек за болеста
 • Дишење на чист воздух
 • Проветрување и сончева светлина
 • Настинките и свежиот воздух
 • Разумно лекување на пневмонија
 • Свеж воздух

2. СОНЧЕВА СВЕТЛИНА

3. УМЕРЕНОСТ

 • Опасност од неумереност
 • Умереност во работата
 • Во јадењето
 • Во учењето
 • Во спиењето
 • Во облекувањето
 • Што наведува на неумереност
 • Секоја крајност е мошне опасна

4. ОДМОР

 • Освежување со разновидна работа
 • Службениците мора да имаат време за одмор
 • Ноќен одмор
 • Што обично го нарушува сонот, и како тоа може да се избегне?

5. ДВИЖЕЊЕ

 • Подобро од било кој лек
 • Го подобрува варењето
 • Нема да умрете
 • Пешачењето за жените
 • Стотици други болести
 • За оние кои учат

Упатства – Особено при болеста

 • Жените
 • Наскоро тие не ќе можат да живеат без ова
 • Не дозволувајте болката да ве спречи
 • Вредноста на пешачењето за болните
 • Интензитетот на физичката активност
 • Тип на вежби
 • Циркулација на крвта
 • Одржувајте го здравјето на вашето срце
 • Болести на срцето
 • Во допир со природата

6. ПРАВИЛНА ИСХРАНА

 • Избор на храна
 • Подготовка на храната
 • Лоши навики во исхраната
 • Месото како храна
 • Причини за отфрлање на месната храна
 • Крajнoсти вo исхрaнaтa
 • Стимуланси и наркотици
 • Зачини
 • Чајот и кафето
 • Чајот употребен како лек, но не како напиток
 • Кафето како лек
 • Навика на пушење тутун
 • Алкохолни пијалаци
 • Поблаги опојни пијалаци
 • Исхраната u умствениот развој

7. УПОТРЕБА НА ВОДАТА

 • Чистата вода е благослов
 • Употреба на водата за време на болест
 • Водата е најдобра можна течност за чистење на ткивата
 • Во случај на треска
 • Третмани со вода
 • Правилна и погрешна употреба на водата
 • Важноста на капењето со вода

8. ВЕРА ВО БОЖЈАТА СИЛА

 • Наш пример
 • Допирот на верата
 • Исцелување на душата
 • Молитва за болните

ЛEКУВAЊE НA УMOT

 • Сoчувствo
 • Библиски принципи нa лeкувaњe

ХИГИEНATA MEЃУ ИЗРAEЛЦИTE

 • Зaштитa oд бoлeсти
 • Чистoтa
 • Oблeкa
 • Нeзaвисни oд мoдaтa
 • Облеката и здравјето

ПРИЛОГ

УПОТРЕБА НА ЈАГЛЕНОТ И ГЛИНАТА ВО ПРИРОДНАТА ТЕРАПИЈА

 • ДРВЕНИОТ ЈАГЛЕН – ПРИРОДЕН ЛЕК ОД ГОЛЕМО ЗНАЧЕЊЕ ВО ТЕРАПИЈАТА
 • Начин на преработка
 • Начин на подготовка
 • Облога од јагленов прав
 • Облога од јагленов прав и ленено брашно
 • Искуство со дрвениот јаглен
 • Дрвениот јаглен и билката Polygonum hydropiperoides
 • Дрвениот јаглен и маслиновото масло
 • Употребата на дрвениот јаглен од каснување на инсекти и слично

АГРИЛОТЕРАПИЈА (ГЛИНА)

Улогата на водата во превентива и лечење

ЕДНОСТАВНИ НАЧИНИ НА УПОТРЕБА НА ВОДАТА КАКО ТЕРАПЕВТСКО СРЕДСТВО

 • Наизменична купка на нозе
 • Топла купка на раце и нозе
 • Хидротерапија – туш
 • Инхалација
 • Клизма (чистење на дебелото црево)

Други лековити средства

 • Облог од смокви за Езекија
 • Вредноста на маслото од еукалиптус
 • Оздравување на Џејмс Вајт
 • Поттикнување на телесните и умните активности

Награда за упорниот труд

Сподели го ова:

Слични објави