МИТРОПОЛИТОТ ИЛАРИОН САКА ДА ГО ЗАБРАНИ КУПУВАЊЕТО ВО НЕДЕЛА…

Сподели го ова:

Митрополитот Иларион сака да го забрани купувањето во недела заради зајакнување на семејството.

 Во Руската православна црква го сметаат за разумен предлогот да им се забрани на продавниците и на големите трговски синџири да работат во недела. Иницијативата е подржана од страна на раководителот на Синодскиот оддел за надворешни црковни односи Митрополитот Иларион Волоколамскиј во програмата „Црквата и светот“. Според неговите зборови, во неделата, луѓето треба да се одмараат, а за верниците неделата – „Е време, кога тие одат во храмот“.

Митрополитот посочил дека една од причините за разводите во Русија е дека „луѓето едноставно немаат време да бидат сами едни со други, и едноставно неделата многу често се користи за шопинг.“ Покрај тоа, истакнал Иларион, луѓето кои работат во продавниците немаат начин да го посетат храмот во неделата, и да останат со своето семејство. 

„И оваа непрекината трака, која работи без одмор во текот на целата недела, ги претвора луѓето во роботи. Идејата неделата да им се врати на луѓето е правилна“, – изјавил архиерејот.

Тој се осврнал на западното искуство, каде што ограничувањето на работата на продавниците во недела, според него, „има позитивен ефект врз луѓето“. Луѓето едноставно својот распоред го прераспоредуваат: купуваат храна во сабота, а неделата ја оставаат за црквата и семејството“ – изјавил митрополитот.

Извор: http://www.vesti.ru/doc.html?id=2885493#

Сподели го ова:

Слични објави