ЗОШТО ПРВИОТ ЗБОР ВО БИБЛИЈАТА НЕ Е БОГ, КАКО ПРВА ПРИЧИНА ЗА СИТЕ НЕШТА, ТУКУ ЗБОРОТ ВО ПОЧЕТОКОТ?

ЗОШТО ПРВИОТ ЗБОР ВО БИБЛИЈАТА НЕ Е БОГ, КАКО ПРВА ПРИЧИНА ЗА СИТЕ НЕШТА, ТУКУ ЗБОРОТ ВО ПОЧЕТОКОТ?

Со Божја милост, започнуваме циклус посветен на текстуално проучување на Библијата, од првиот стих од првото поглавје до крајот колку Бог ќе ни даде време и можности. Овие теми, по формат, не се само проповеди, туку колку што е можно подлабоко, на наше ниво, истражување на Библијата! Целта на овие теми е да се даде…

ВЕЧНОСТ – ШТО Е ТОА? ИСТРАЖУВАЊЕ НА ТЕМАТА НА ВЕЧНОСТА ВО СВЕТОТО ПИСМО

ВЕЧНОСТ – ШТО Е ТОА? ИСТРАЖУВАЊЕ НА ТЕМАТА НА ВЕЧНОСТА ВО СВЕТОТО ПИСМО

Денеска ќе го насочиме погледот кон Вечноста и ќе видиме што ни открива Светото Писмо за ова исклучително важно прашање. Оваа тема не може, а да не нѐ возбуди, бидејќи на крајот на краиштата, спасените одат во Царството Божјо, каде што ќе ја поминат целата Вечност. Има христијани кои веруваат дека оваа тема е затворена за истражување…

ЗОШТО ИМА ПОТРЕБА ОД СУД? НАСТАНИ ПРЕД И ПОСЛЕ СУДОТ
|

ЗОШТО ИМА ПОТРЕБА ОД СУД? НАСТАНИ ПРЕД И ПОСЛЕ СУДОТ

Да разјасниме дека на Бога не му треба суд за да одреди кој е праведен, а кој не. Бог знае сè за секого, дури и пред да размислиме, кажеме или направиме нешто: „Познати Му се на Бога сите Негови дела од создавањето на светов“ (Дела 15:18). „Јас го навестувам во почетокот она што ќе биде на крајот,…

ПРИЧИНАТА ЗОШТО ХРИСТОС СÈ УШТЕ НЕ ДОШОЛ НА ОВАА ЗЕМЈА
|

ПРИЧИНАТА ЗОШТО ХРИСТОС СÈ УШТЕ НЕ ДОШОЛ НА ОВАА ЗЕМЈА

Ќе продолжиме да ја истражуваме горливата тема, темата за второто Христово доаѓање, но ќе ја разгледуваме не од позиција на она што Бог ветил дека ќе го направи и ќе го направи, туку од позиција на човек кој е непостојан во своите ставови, зборови и желби, односно јас и вие. Бог е верен на Своите…

КОГА ЌЕ БИДЕ ВТОРОТО ХРИСТОВО ДОАЃАЊЕ?

КОГА ЌЕ БИДЕ ВТОРОТО ХРИСТОВО ДОАЃАЊЕ?

По објавувањето на Тројната ангелска порака по целата земја како сведоштво за секое племе, колено, јазик и народ; по искушенијата, прогонствата и сеопфатното владеење на ѕверот над целата земја; по описот на карактерот на оние кои живи ќе го сретнат Христа; по ветувањето за блаженство на оние кои умираат во периодот на објавувањето на Тројната ангелска порака, бидејќи…

КОГА ЌЕ ИМА ДЕЛУМНО ВОСКРЕСЕНИЕ НА ПРАВЕДНИЦИТЕ И ЗОШТО?

КОГА ЌЕ ИМА ДЕЛУМНО ВОСКРЕСЕНИЕ НА ПРАВЕДНИЦИТЕ И ЗОШТО?

Знакот на конечниот пад на Вавилон до самото дно, кулминација на отпадништвото од Бога, точката од која нема враќање, ќе биде издавањето на неделниот декрет. Декрет со кој се отфрла Божјиот авторитет над Неговото создание и се поставува власта на сатаната над созданието. Сите луѓе кои живеат на земјата ќе се соочат со изборот на кого да…

ШТО ПРЕТСТАВУВА БЕЛЕГОТ НА ЅВЕРОТ?

ШТО ПРЕТСТАВУВА БЕЛЕГОТ НА ЅВЕРОТ?

Во последната Божја порака до човештвото, во нејзиниот последен дел, не наоѓаме зборови на Божја љубов кон човештвото, туку зборови на Божја закана до оние кои ја отфрлаат пораката на  вечното Евангелие, таквите ќе го пожнеат Божјиот гнев дури без ниту една капка на милост: „И трет ангел по него наиде, зборувајќи со висок глас:…

СПИРИТИЗАМ ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО

СПИРИТИЗАМ ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО

Ќе продолжиме да ги разоткриваме лажните учења на Вавилон, со кои тој ги опил сите народи, а таквата манифестација на сатаната ќе ја сметаме како спиритизам. Окултизмот станува сè попопуларен благодарение на медиумите и благодарение на неодамнешните филмови кои над 90% се заситени со него. Мистицизмот привлекува се повеќе луѓе. Според истражувањето на јавното мислење спроведено во…