13. Залогот на нашето наследство

13. лекција Сабота, 29. декември 2018.   Залогот на нашето наследство „Во Него и вие, откако го слушнавте словото на вистината -Евангелието за вашето спасение, и откако поверувавте во Него, станавте запечатени преку ветениот Свети Дух. Тој е залог за нашето наследство, за откупување на посвојувањето за пофалба на Неговата слава.“ – Ефесјаните 1:13.14. „Со…

12. Ветување за доцен дожд

12. лекција Сабота, 22. декември 2018.   Ветување за доцен дожд „Молете Го Господа за дожд во време пролетно; Господ ќе светне со молскавица и ќе ви даде обилен дожд – зеленило во поле.“ – Захарија 10:1. „Тоа освежување или Божја сила ќе ја примат само оние што ќе се подготват за тоа извршувајќи ја…

11. Искуство од раниот дожд

11. лекција Сабота, 15. декември 2018.   Искуство од раниот дожд „Но ќе примите сила од Светиот Дух, Кој ќе слезе на вас и ќе Ми бидете сведоци во Ерусалим и во цела Јудеја и Самарија, и се до крајот на земјата.“ – Дела 1:8. „Посебна сила на Светиот Дух ги следела апостолите кои биле…

10. Поука од лозата

10. лекција Сабота, 8. декември 2018. Поука од лозата  „Со тоа ќе се прослави Мојот Отец: да носите многу плод и да бидете Мои ученици.“ – Јован 15:8. „Бог сака преку нас да ја покаже Својата светост, добрина и сочувство белезите на Неговиот карактер. Сепак, Спасителот не им наредува на учениците да се напрегаат за…

9. Променете се

9. лекција Сабота, 1. декември2018.   Променете се  „Не сообразувајте се со овој век, туку преобразете се со возобновување на вашиот ум за да можете да испитувате и осознавате што е волјата Божја: што е добро, благоугодно и совршено.“ – Римјаните 12:2. „Кога Божјиот Дух презема контрола врз срцето, животот се преобразува. Грешните мисли се…

8. Потреба за претпазливост

8. лекција Сабота, 24. ноември 2018. Потреба за претпазливост „И не оскрбувајте Го Светиот Дух Божји со Кој сте запечатени за денот на откупувањето.“ – Ефесјаните 4:30. „Кога во Заедницата во нашите денови ќе се покаже дека членовите, благодарение на силата на Духот, се одвратиле од земните работи, дека се спремни да поднесат жртва за…

7. Управување со Божјата црква

7. лекција Сабота, 17. ноември 2018. Управување со Божјата црква „И кога им го кажа ова, дувна и им рече: ‘Примете Дух Свети!’“ – Јован 20:22. „Сите кои имаат жива врска со Бога се водени од Неговиот совет. Соединети во црковните работи, тие се предаваат на Христовото дело. Ако му отвориме врата на Исус, Тој…

6. Сила од небото

6. лекција  Сабота,10. ноември 2018.   Сила од небото  „Тој не спаси, но не според извршените од нас праведни дела, туку по Својата милост, преку бањата на преродување – и обновувањето од Светиот Дух, Кого изобилно Г о излеа на нас преку Исус Христос, нашиот Спасител.“ – Тит 3:5.6. „Да се пружи отпор на гревот…

5. Најголемиот небесен дар

5. лекција Сабота, 3. ноември 2018. Најголемиот небесен дар „Јас ќе Го помолам Отецот, и Тој ќе ви даде друг Утешител за да биде со вас довека.“ – Јован 14:16. „Со тоа што ни го дава својот Свет Дух, Бог ни се дава себе си, претворајќи се во извор на божествени влијанија, за да му…

4. Светиот Дух во Христовиот живот

4. лекција Сабота, 27. октомври 2018.   Светиот Дух во Христовиот живот „Еве го Мојот Слуга, Кого Го поддржувам, Мојот Избраник, љубимецот на душата Моја. Ќе Го положам Духот Свој врз Него.“ – Исаија 42:1. „Почнувајќи од јасли па до крстот, Исусовиот живот претставува повик на самоодрекување и страдање. Тој го тргнал превезот од човековите…