01 Криза на небото

1. лекција Сабота, 1. октомври, 2016. Криза на небото „Јас ќе го казнам светот за злото, и нечесните – за нивните беззаконија; ќе го премавнам високоумството на гордите и ќе ја понизам надуеноста на угнетувачите.“ – Исаија 13,11. „Бедемите на сатаната никогаш нема да триумфираат. Победа ќе ја придружува работата на третата ангелска вест. Како…

02 Глас во пустината

2. лекција Сабота, 8. октомври, 2016. Глас во пустината „Гласот на оној што вика во пустината говори: „Пригответе Му пат на Господ, исправете ги во пустината патеките за нашиот Бог.“ – Исаија 40,3. „Нашата задача на објавувањето на второто доаѓање на Исус Христос е слична на онаа на Јован Крстител, Христовиот предвесник при Неговото прво…

03 Во пресрет на Месијата

3. лекција Сабота, 15. октомври, 2016. Во пресрет на Месијата „Како пастир ќе го пасе Тој стадото Свое: јагнињата ќе ги земе Тој во рацете и ќе ги носи на градите Свои, и грижливо ќе ги води доилките“ – Исаија 40,11. „Исус е Добриот Пастир. Тој се грижи за секоја од своите овци, а особено…

04 Поддршката и грижата на Творецот

4. лекција Сабота, 22. октомври, 2016. Поддршката и грижата на Творецот „Нема да ослабне, ниту ќе изнемошти, додека на земјата не воспостави правда, народите ќе се надеваат на Неговиот закон.“ Исаија 42,4. „Проучувајќи го Божјото Слово ќе видиме дека не сме препуштени на нашите слабости, на нашите сомнежи, и дека не постои повод да тонеме…

05 Гледајќи на Јагнето

5. лекција Сабота 29. октомври, 2016. Гледајќи на Јагнето „А Тој беше изнаранет за нашите гревови и мачен заради нашите беззаконија; казната за нашиот мир падна врз Него, а преку Неговите рани ние се излекувавме.“ – Исаија 53,5. „Гледајте, о гледајте на крстот на Голгота; гледајте ја царската жртва како страда заради нас.“ – That…

06 Споделување со нашите соседи

6. лекција Сабота, 5. ноември, 2016. Споделување со нашите соседи „Не бојте се и не плашете се: нели одамна ти соопштив и претскажав? И вие сте Мои сведоци. Има ли Бог освен Мене? Не, друга Карпа нема, Јас те познавам.“ – Исаија 44,8. „Ние треба лично да знаеме, а потоа и да бидеме во состојба…

07 Борбата на остатокот

7. лекција Сабота, 12. ноември, 2016. Борбата на остатокот „Послушајте Ме, вие, кои ја познавате правдата, народе, Кој во срцето свое го имаш Мојот закон! Не плашете се од прекорување на луѓето, ниту стравувајте од нивните навреди.“ – Исаија 51,7. „Божјиот закон ќе биде целосно оправдан. Тогаш ќе се види дека Бог во сите свои…

08 Соработка со небото

8. лекција Сабота, 19. ноември, 2016. Соработка со небото „Зашто Јас сум Господ, Бог твој; те држам за твојата десна рака, ти велам: „Не плаши се, Јас ти помагам.“ – Исаија 41,13. „Ако Спасителот живее во нас, Неговата сила станува наша своина. Вистината станува наш капитал во трговијата. Тогаш во животот нема да се види…

09 Повикани да сведочиме

9. лекција Сабота, 26. ноември, 2016. Повикани да сведочиме „Колку се прекрасни врз горите нозете на благовесникот, кој навестува мир, благовестува радост, проповеда спасение, кој му говори на Сион: „Твојот Бог царува.“ – Исаија 52,7. „Пренесувајќи ја примената милост на другите, стануваме учесници во неизмерните Божји благослови.“ – The Review and Herald, February 25, 1909….

10 Допирање до душите

10. лекција Сабота, 3. декември, 2016. Допирање до душите “Следната сабота се собра скоро целиот град да го слушне словото Божјо.“ – Дела 13,44. „Кроткиот дух, нежното, пријатно однесување, може да ги спаси залутаните и да покрие многу гревови.“ – Здравје и среќа, 166. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: 7 Сведоштво, 25-41. 6 Сведоштво, 31-57. Недела 27….