13 Царството во вас

13. лекција – 26. декември 2015. Царството во вас „Извојував добра борба, го завршив трчањето, ја запазив верата. Отсега натаму ми е подготвен венецот на правдата, што ќе ми го даде во оној Ден Господ, Праведниот Судија, и не само мене, туку и на сите, кои го возљубија Неговото јавување.“ – 2 Тимотеј 4,7.8. „Оние…

12 Милениум и Новата Земја

12. лекција – 19. декември 2015. Милениум и Новата Земја „Блажени се кротките, зашто тие ќе ја наследат земјата.“ – Матеј 5,5. „Целата Божја вселена е чиста, и големата борба засекогаш е завршена. Каде и да погледнеме, сѐ на што погледот застана беше убаво и свето… Прекрасната нова земја, со сета своја слава, ќе биде…

11 Последен непријател

11. лекција – 12. декември 2015. Последен непријател „Смртта ќе биде уништена како последен непријател.“ – 1 Коринтјаните 15,26. „Во небесна атмосфера болка не може да постои. Таму ќе нема веќе солзи, ниту погребни поворки, ниту каков и да е знак на жалост.“ – Големата борба, 704. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Големата борба, 551-571. Недела 6….

10 Второто Христово доаѓање

10. лекција – 5. декември 2015. Второто Христово доаѓање “И кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас.“ – Јован 14,3. „Вистината дека Христос доаѓа треба да ја објавиме на секој човек.“ – Евангелизам, 220. ПРЕДЛАГАМЕ ДА…

09 Запечатување на Божјите слуги

9. лекција – 28. ноември 2015. Запечатување на Божјите слуги „Не пакостете и на земјата, ни на морето, ниту на дрвјата, додека не ги запечатиме челата на слугите на нашиот Бог.“ – Откровение 7,3. „Во ова време на запечатување, сатаната се служи со сите можни лукавства како би ги одвратил мислите на Божјиот народ од…

08 Последно предупредување до Земјата

8. лекција – 21. ноември 2015. Последно предупредување до Земјата „Ова е добро и угодно пред Бога, нашиот Спасител, Кој сака сите луѓе да се спасат и да дојдат до познавање на вистината.“ – 1 Тимотеј 2,3.4. „Адвентното движење од 1840. до 1844. година беше прекрасно откровение на Божјата моќ; првата ангелска вест беше однесена…

07 Истражен суд

7. лекција – 14. ноември 2015. Истражен суд „Гревовите на некои луѓе се видливи и одат на суд пред нив, а на некои одат по нив“ – 1 Тимотеј 5,24. „Додека на небото се извршува истражниот суд, а гревовите на верниците што се каат се отстрануваат од светињата, во Божјиот народ на земјата мора да…

06 Саботата во последните денови

6. лекција – 7. ноември 2015. Саботата во последните денови „И празнувајте ги Моите саботи, тие нека бидат знак меѓу Мене и вас за да се знае дека Јас Сум Господ, ваш Бог!“ – Езекиел 20,20. „При завршетокот на историјата на светот сите божествени институции ќе бидат обновени. Ќе се санираат урнатините во законот коишто…

05 Тајната на беззаконието

5. лекција – 31. октомври 2015. Тајната на беззаконието „Зашто, тајната на беззаконието веќе дејствува, само да се отстрани од средината оној, кој сега ја задржува.“ – 2 Солунјаните 2,7. „Во своето второ послание до Солунјаните апостол Павле претскажал голем отпад од верата што ќе доведе до воспоставување на папска власт… Уште во тоа време…

04 Исполнети ветувања

4. лекција – 24. октомври 2015. Исполнети ветувања „Ако сме чеда, тогаш сме и наследници: Божји наследници, а Христови сонаследници – ако страдаме со Него, со Него и да се прославиме.“ Римјаните 8,17. „Господ никогаш на земјата не бил без свои вистински претставници чии интереси биле еднакви со неговите. Овие Божји сведоци се вбројуваат во…