13 Бог те повикува

13. лекција – 27. декември 2014. Бог те повикува “Зашто, мнозина се повикани, а малкумина избрани“. “И Духот и невестата велат: „Дојди!” И кој ќе чуе, нека каже: „Дојди“ – (Матеј. 22,14; Откровение 22,17). “Господ го испратил својот народ во различни делови од светот… за да ги придобијат душите од темнината и да ги приведат…

12 “Одете и научете ги сите народи“

12. лекција – 20. декември 2014. “Одете и научете ги сите народи“ “Одете и научете ги сите народи, крштавајќи ги во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух.“ – Матеј 28,19. “Сите жители на земјата, големите и малите, богатите и сиромашните, ги осветлила небеската светлина со јасни и силни зраци. Учениците требало да бидат…

11 Евангелски ред

11. лекција – 13. декември 2014. Евангелски ред “Сè нека биде достојно и уредно.“ – 1 Коринтјаните 14,40. “На небото постои ред, и тој ред треба да го имитираат и оние на земјата, кои се наследници на спасението.“ – 2 Сведоштво, 785. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Рани списи, 106-114. Недела 7. декември 1. БОЖЈИТЕ ПАТИШТА СЕ…

10 Барање на Спасителот

10. лекција – 6. декември 2014. Барање на Спасителот “А Исус му рече: Денес дојде спасението за овој дом, зашто и тој е син Авраамов.“ – Лука 19,9. “Во овој началник на цариниците се разбудил копнеж за подобар живот.“ – Судир и храброст, 301. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Копнежот на вековите, 529-534. Недела 30. ноември 1….

09 Слушател само една душа – Самарјанка

9. лекција – 29. ноември 2014. Слушател само една душа – Самарјанка “Зашто Евреите со Самарјаните не се мешаат.“ – Јован 4,9. “Само со љубов, љубовта се разбудува.“ – Рефлектирање на Христа, 23. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Копнежот на вековите, 162-173. Недела 23. ноември 1. НА ЈАКОВЛЕВИОТ ИЗВОР а. Што се случило кога Исус седнал да…

08 Слушател само една душа – Никодим

8. лекција – 22. ноември 2014. Слушател само една душа – Никодим “Исус му одговори и рече: “Вистина, вистина, ти велам, ако некој не се роди одозгора, тој не може да го види Божјото Царство.“ – Јован 3,3. “Размислете за случајот кој Христос му го прикажал на Никодим во поглед на подигнатата змија.“ – Материјали…

07 Лична служба

7. лекција – 15. ноември 2014. Лична служба “А кој е мој ближен?“ – Лука 10,29. “(Христос) покажал дека нашиот ближен не значи дека треба да биде припадник на иста црква или на иста вера. Тоа нема врска со расата, со бојата на кожата, или разлика во класата. Нашиот ближен е секој човек кој има…

06 Соработка со Христа

6. лекција – 8. ноември 2014. Соработка со Христа “И кој слуша нека рече: “Дојди.“ – Откровение 22,17. “Кога Христос заминал, Тој не секој поединец му дал своја работа. Тоа е одговорноста која почива врз секого од нас.“ – Преглед и гласник, 18. декември, 1888. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Копнежот на вековите, 795-807. Недела 2. ноември…

05 Што е евангелска служба?

5. лекција – 1. ноември 2014. Што е евангелска служба? “Сиромасите секогаш ги имате со вас, и кога сакате можете да им направите добро; но Мене Ме немате секогаш.“ – Марко 14,7. “Христовата милост ги прегрнува паднатите, заблудените и грешните; и секое дело на љубезност направено да ја подигне паднатата душа, секој чин на милост…

04 Обединети напори

4. лекција – 25. октомври 2014. Обединети напори “И (Христос поставил различни одговорности и служби)… за усовршување на светиите во делото на служењето, за изградување на Христовото тело, додека сите не го достигнеме единството на верата…“ (Ефесјаните 4,11-13). “Црквата мора да го послуша Божјиот збор и да се заснова на евангелските начела, кои беа игнорирани…