13 Одење со Исуса

13. лекција – 28. декември 2013. Одење со Исуса “И така, како што Го примивте Христа Исуса, Господа, така и да одете во Него: вкоренети и надѕидани во Него и зацврстени во верата, како што сте поучени, изобилувајќи во благодарноста.“ – Кол. 2,6.7. “На светот денес му е потребно она што било потребно и пред…

12 Да се живее за Исуса

12. лекција – 21. декември 2013. Да се живее за Исуса “Или не знаете дека неправедните нема да го наследат царството Божјо? Не лажете се: ни блудниците, ниту идолопоклониците, ни ракоблудците, ни мажеложниците, ниту крадците, ни користољупците, ни пијаниците, ниту хулниците, ни разбојниците нема да го наследат царството Божјо. А такви беа и некои од…

11 Нашата вредност во Христа

11. лекција – 14. декември 2013. Нашата вредност во Христа “Испитувајте се сами себе дали сте во верата! Сами проверувајте се! Или не сте свесни дека Исус Христос е во вас? Освен, само ако сте недостојни.“ – 2 Кор. 13,5. “Вистинската вредност на човечката душа може да се оцени само во светлината на крстот.“ –…

10 Обезбедување на бисер на праведноста

10. лекција – 7. декември 2013. Обезбедување на бисер на праведноста “Царството небесно прилега и на трговец, кој бара убави бисери; па, штом најде едно зрно скапоцен бисер, оди и продава сè што има и го купува.“ – Матеј 13,45.46. “Ние не можеме да го заработиме спасението, но мораме да го бараме онака копнежливо и…

09 Прифаќање на Христовата правда

9. лекција – 30. ноември 2013. Прифаќање на Христовата правда “Очите твои нека гледаат право, и клепките твои да бидат управени право пред тебе. Провери ја патеката со нозете свои, и сите патишта нека бидат цврсти. Не скршнувај ни десно, ни лево; оддалечија ногата твоја од зло.“ – Изреки 4,25-27. “Да му се дозволи на…

08 Прифаќање на Исуса

8. лекција – 24. ноември 2013. Прифаќање на Исуса “Ви велам: живејте по Духот, и нема да им угодувате на телесните страсти.“ – Гал. 5,16. “Божјиот закон е израз на Божјите мисли. Кога ќе го примиме во Христа, тој станува наша мисла. Тој нè воздига над моќта на природните желби и склоности, над искушенијата кои…

07 Карактерот како пријатен мирис на темјан

7. лекција – 16. ноември 2013. Карактерот како пријатен мирис на темјан “Но да Му благодариме на Бога, Кој секогаш ни дава победа во Исус Христос, и на секое место преку нас го пројавува мирисот на спознанието на самиот Него.“ – 2 Кор. 2,14. “Карактерот е сила. Тивкото сведочење на верниот, несебичен, побожен живот, шири…

06 Христовата правда откриена во Неговиот закон

6. лекција – 9. ноември 2013. Христовата правда откриена во Неговиот закон “Зашто е очигледно дека сте Христово писмо, составено преку нашата служба; напишано не со мастило, туку со Духот на живиот Бог; не на камени плочи, туку врз плочи – на човечките срца.“ – 2 Кор. 3,3. “Славата (светлината) што блескала од Мојсеевото лице…

05 Божјиот закон наша потреба

5. лекција – 2. ноември 2013. Божјиот закон наша потреба “И така, Законот беше за нас воспитувач да нè доведе до Христос, за да бидеме оправдани преку верата.“ – Гал. 3,24. “Христовата слава се открива во Законот кој е препис на Неговиот карактер и неговото преобразувачко влијание на душата се чувствува сè додека човекот не…

04 Љубовта – суштина на праведноста

4. лекција – 26. октомври 2013. Љубовта – суштина на праведноста “Бог е љубов“ – 1 Јованово 4,16. “Правдата е љубов, а љубовта е светлина и живот Божји. Божјата праведност е отелотворена во Христа. Примајќи го Него, ја примаме и правдата.“ ¬– Мисли од гората, 17. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Патот кон Христа, 20-32. Недела 20….