13 Несебични верници

13. лекција – 29. декември 2012. Несебични верници “Тој нè спаси, но не според извршените од нас праведни дела, туку по Својата милост…“ – Тит 3,5. “Оние кои живеат најблиску до Исуса најдлабоко ја чувствуваат својата недостојност и својата надеж тие ја полагаат само во заслугите на распнатиот и воскреснат Спасител.“ – Да го познам…

12 Покајание и победа

12. лекција – 22. декември 2012. Покајание и победа “Оние што Јас ги сакам, нив ги карам и воспитувам. И така, биди искрен и покај се.“ – Откр. 3,19. “Бог не се откажува од нас поради нашите гревови. Ние можеме да направиме грешки и да го жалостиме Неговиот Дух, но кога ќе се покаеме, и…

11 Очна маст

11. лекција – 15. декември 2012. Очна маст “Те советувам да си купиш од Мене… и со очна маст намачкај ги очите твои за да гледаш.“ – Откровение 3,18. “Божествениот мелем за очи дава бистрина на расудувањето. Во Христа е изобилството на сите богатства на милоста. Тој вели: ’Те советувам да си купиш од Мене‘.“…

10 Бели облеки

10. лекција – 8. декември 2012. Бели облеки “Те советувам да си купиш од Мене… бела облека, за да се облечеш, и да не се гледа срамот на голотијата твоја.“ – Откр. 3,18. “Прво нешто што треба да научат сите што сакаат да станат Божји соработници е поуката за недоверба во самиот себеси; и тогаш…

09 Вложување во небесното злато

9. лекција – 1. декември 2012. Вложување во небесното злато “Те советувам да купиш од Мене злато низ оган пречистено за да се збогатиш.“ – Откр. 3,18. “Господ овде покажува дека на припадниците на Неговиот народ им е потребно нешто подобро од самото надворешно богослужение. Тој од нив бара чиста и неизвалкана религија. Златото кое…

08 Жртва поради нашето наследство

8. лекција – 24. ноември 2012. Жртва поради нашето наследство “Еве го Јагнето Божјо, кое ги зеде гревовите на светот врз себе.“ – Јован, 1,29. “Гледајте, о гледајте на крстот на Голгота; посматрајте ја царската жртва како страда за вас.“ – Да го познам Него, 65. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Коп. на век., 728-732; 738-741. Недела…

07 Облечени во понизност

7. лекција – 17. ноември 2012. Облечени во понизност “Исто така и вие, помладите, покорувајте им се на старешините; а сите, пак, покорувајте се еден на друг и здобијте се со понизност, бидејќи Бог им се противи на горделивите, а на понизните им дава благодат.“ – 1 Петр. 5,5. “Величеството на небото се облекол во…

06 Музиката во богослужението

6. лекција – 10. ноември 2012. Музиката во богослужението “Ќе се вратат избавените од Господ, и ќе дојдат на Сион со пеење, и вечна радост ќе има над главата нивна; тие ќе најдат радост и веселба; скрбта и воздишките ќе исчезнат.“ – Исаија 51,11. “Музиката е составен дел од службата на Бога во небесните дворови,…

05 Човек според Божјото срце

5. лекција – 3. ноември 2012. Човек според Божјото срце “Упати ме, Господи, кон Твојот пат, и јас ќе одам во Твојата вистина; и дај ми непоколебливо срце, за да го почитувам името Твое.“ – Псалм 86,11. “Сѐ дури Давид бил чист и ги слушал Божјите упатства, Бог го нарекувал ’човек по своето срце‘ (1…

04 Аврамовата вера

4. лекција – 27. октомври 2012. Аврамовата вера “Нели со дела беше оправдан Авраам, нашиот татко, откако врз жртвеникот го положи својот син Исак? Гледаш ли дека верата дејствуваше заедно со делата негови, и дека преку делата, верата стана совршена.“ – Јаков 2,21.22. “Приближувајќи се кон Господа ние примаме милост со чиешто посредство ги вршиме…