13. Молитвата како начин на живот

лекција                    Сабота, 29. септември 2018.  Молитвата како начин на живот  „Господ ја услиша молбата моја, Господ ја прими молитвата моја.“ – Псалм 6:9.  „Негувајте навика да разговарате со Спасителот кога сте сами, кога шетате и кога сте зафатени со секојдневните работи. Нека вашето срце се издигне во безгласна молба за помош, светлина, сила и…

12. Научете да се молите

лекција                   Сабота, 22. септември 2018.  Научете да се молите  „Боже, Ти ме поучуваше од младоста моја, и јас сè досега ги објавувам чудесата Твои.“ – Псалм 71:17. „Во домашна црква, кај семејниот олтар, децата треба да научат да се молат на Бога и да веруваат во Него… Дојдете понизно, со срце полно со нежност,…

11. Научи нè да се молиме

лекција                 Сабота, 15. септември 2018.  Научи нè да се молиме  „Еднаш беше Тој на едно место и се молеше. Кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи нè да се молиме, како што ги научи Јован учениците свои.“ – Лука, 11:1.  „Христовите ученици биле мошне восхитени со Неговите молитви и со Неговиот…

10. Молитва за Светиот Дух

лекција                    Сабота, 8. септември 2018.  Молитва за Светиот Дух  „Молете Го Господа за дожд во време пролетно; Господ ќе светне со молскавица и ќе ви даде обилен дожд – зеленило во поле.“ – Захарија 10:1.  „Ние треба да се молиме за излевање на Светиот Дух врз нас исто толку сесрдно како што се молеле…

9. Ограничувања во молитвата

лекција         Сабота, 1. септември 2018.  Ограничувања во молитвата  „И тоа е увереноста, која ја имаме пред Него, дека ако побараме нешто по Неговата волја, Тој нè услишува.“ – 1. Јованово 5:14.  „Оние кои престојуваат во Христа имаат ветување дека Бог ќе ги слушне бидејќи сакаат да ја извршуваат Неговата волја. Тие не упатуваат формални, опширни…

8. Молитва за другите

лекција                    Сабота, 25. август 2018.  Молитва за другите  „Исповедајте си ги гревовите еден на друг и молете се еден за друг за да се исцелите. Голема сила има усрдната молитва на праведникот.“ – Јаков, 5:16.  „Почнете да се молите за душите, приближете се до Христа, Неговите прободени ребра. Нека кроткиот и тивок дух го…

7. Јавна молитва

лекција                    Сабота, 18. август 2018.  Јавна молитва  „Кога се молите, не говорете многу како незнабошците, зашто тие мислат дека за своите многубројни зборови ќе бидат услишени.“ – Матеј  6:7.  „Ако некој има потреба за долго барање во молитва, кое заморно би делувало на останатите, нека го остави тоа за тајната молитва. Дозволете Светиот Дух…

6. Молитвени состаноци

лекција                             Сабота, 11. август 2018. Молитвени состаноци  „Пак ви велам: ако двајца од вас се согласат на земјата да молат за нешто, што и да било, ќе им биде дадено од Мојот Отец небесен.“ – Матеј 18:19.  „Потребата за тајна молитва е голема, но исто така постои и потреба неколку христијани да се состанат,…

5. Лична молитва

лекција                          Сабота, 4. август 2018.  Лична молитва  „За ништо не грижете се, туку во сè преку молитва и молба со благодарност изнесувајте ги пред Бога своите барања.“ – Филипјаните 4,6.  „Тајната молитва го одржува внатрешниот живот. Срцето кое Го љуби Бога ќе сака да разговара со Него и ќе се потпира на Него…

4. Тивка молитва

лекција                    Сабота, 28. јули 2018.  Тивка молитва  „Но ти, кога се молиш, влези во својата скришна соба и, откако ќе ја затвориш вратата, помоли Му се на твојот Отец, Кој е во тајност; и Тој, Кој гледа тајно, ќе те награди (јавно).“ – Матеј 6,6.  „Нема такво време и место кое не е…