13 Мисија за сегашно време

13. лекција Сабота, 24. септември 2016. Мисија за сегашно време „Тогаш твоите потомци ќе градат врз стари урнатини: ти ќе ги поставиш основите на многу поколенија, и ќе те викаат обновител на урнатини, градител на патишта за населби.“ – Исаија 58,12. „Остатокот на Божјиот народ кој како реформатор стои пред светот, мора да покаже дека…

12 Порака за денешно време

12. лекција Сабота, 17. септември 2016. Порака за денешно време „Викај со сиот глас, не воздржувај се; крени го гласот како труба, укажи му на народот Мој на беззаконието негово, и на домот Јаковов – гревовите негови.“ – Исаија 58,1. „Јас не можам премногу силно да ги повикувам сите членови на нашата црква, сите оние…

11 Сочувство кон покајниците

11. лекција Сабота, 10. септември 2016. Сочувство кон покајниците „Зашто вака вели Високиот и Возвишениот, вечно Живиот, Чие име е Светец: „Јас живеам на небесната височина и во светилиштето, но Јас сум и со оние што имаат скршено срце и понизен дух, за да го оживувам духот на понижените и да ги оживувам срцата на…

10 Упатства за кротките

10. лекција Сабота, 3. септември 2016. Упатства за кротките „Ако свртите надесно, ако свртите налево, ушите ваши ќе го слушаат словото, кое говори зад вас – ете го патот, врвете по него.“ – Исаија 30,21. „Човекот не е препуштен да биде немоќна играчка на ѓаволските искушенија… Окото на Севишниот никогаш не дреме и не спие,…

09 Одговорноста на човештвото

9. лекција Сабота, 27. август 2016. Одговорноста на човештвото „Во оној ден ќе го сврти човек погледот свој кон својот Создател, очите негови ќе бидат управени кон Светецот Израелов.“ – Исаија 17, 7. „Секој од нас треба да се најде во позиција каде ќе ја сфати својата одговорност пред небесниот Бог. Кога ова ќе го…

08 Гордост и понизност

8. лекција Сабота, 20. август 2016. Гордост и понизност „… Здобијте се со понизност, бидејќи „Бог им се противи на горделивите, а на понизните им дава благодат.“ – 1 Петрово 5,5 (последен дел). „Гордоста на Асирија и нејзиниот пад треба да послужат како поука до крајот на векот.“ – Пророци и цареви, 247. ПРЕДЛАГАМЕ ДА…

07 Езекија

7. лекција Сабота, 13. август 2016. Езекија „Затоа, кој мисли дека стои, нека гледа да не падне.“ – 1 Коринтјаните 10,12. „Секој ден нашите зборови и дела оставаат впечаток врз оние со кои се дружиме. Колку ли е само потребно да поставиме стражар над своите усни и грижливо да внимаваме на своите чекори!“ – Пророци…

06 Сојуз со неверниците

6. лекција Сабота, 6. август 2016. Сојуз со неверниците „Не нарекувајте го заговор сето она што тој народ го нарекува заговор; и не плашете се од она, од кое тој се плаши, не стравувајте. Господ Саваот – само Него сметајте Го за свет, и Тој да биде ваш страв и ваш трепет.“ – Исаија 8,12.13….

05 Нашиот сочувствителен Отец

5. лекција Сабота, 30. јули 2016. Нашиот сочувствителен Отец „Извиши го силно гласот свој… Подигни го, не плаши се. Кажи им на градовите Јудини: еве Го вашиот Бог.“ – Исаија 40,9. „Пророкот (Исаија) го возвишувал Бога како Творец на сѐ. Неговата порака во градовите на Јуда била: ‘Еве го вашиот Бог’.“ – Пророци и цареви,…

04 Размислување за праведноста

4. лекција Сабота, 23. јули 2016. Размислување за праведноста „Тогаш дојдете и ќе се пресуди, вели Господ. Гревовите ваши да се и алово црвени – како снег ќе ги побелам; да бидат црвени и како пурпур – како волна ќе станат бели.“ – Исаија 1,18. „(Исус) е запознаен со човечките гревови, Тој знае за секоја…