13 „Говори, Господи“

13. лекција – 26. септември 2015. „Говори, Господи“ „Чуј, народе Мој, и Јас ќе говорам, Израеле, ќе сведочам против тебе: Јас сум Бог, Твој Бог.“ – Псалм 50,7. „Да бидеме секогаш подготвени да кажеме: ‘Говори Господи, бидејќи Твојот слуга слуша’ (1 Самуил 3,9).“ – РХ, 26. јули, 1898. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Вера и дела, 121.122….

12 Исус го слуша својот Отец

12. лекција – 19. септември 2015. Исус го слуша својот Отец „Г оспод Бог ми даде вешт јазик, за да можам со зборови да го поткрепувам изнемоштениот: секое утро Тој го разбудува увото мое, за да слушам како оние што се учат. Г оспод Бог ми го отвори увото, и јас не се противставив, не…

11 Историјата на послушноста на Бога

11. лекција – 12. септември 2015. Историјата на послушноста на Бога „Послушај ја поуката, бидете мудри и не отстапувајте од неа.“ – Изреки 8,33. „Дел од времето (Адам и Ева) го поминувале… во разговор со ангелите, во слушање на нивните упатства и поуки и во среќата на побожно размислување.“ – Духот на пророштвото 1, 25….

10 Слушање без двоумење

10. лекција – 5. септември 2015. Слушање без двоумење „Блажени се оние кои ги пазат сведоштвата Негови и од се срце Го бараат.“ – Псалм 119,2. „Причината за пропаста на многуте души би била отстранета преку сигурноста во радосните чувства дека Бог ги прима. Мораме да научиме и без такви чувства да се потпреме на…

09 Чувајте се од тврдоглавост!

9. лекција – 29. август 2015. Чувајте се од тврдоглавост! „Служете Му на Господ со страв и со трепет. Почитувајте Г о Синот, та да не се разгневи, и на патот свој да не погинете; зашто Неговиот гнев брзо ќе се разгори. Блажени се сите, кои кај Него прибегнуваат.“ – Псалм 2,11.12. „Кога во нашето…

08 Разбирање

8. лекција – 22. август 2015. Разбирање „Тешко им на оние, кои злото го нарекуваат добро, а доброто – зло; темнината ја сметаат за светлина, светлината – за темнина, горчливото – за слатко, а слаткото – за горчливо! Тешко им на оние, кои се мудри во своите очи и разумни пред самите себеси. “ –…

07 Како да ја проучуваме Библијата

7. лекција – 15. август 2015. Како да ја проучуваме Библијата „Најважна е мудроста: придобивај мудрост и за сиот свој имот придобивај разумност.“ – Изреки 4,7. ,,’Кој не сака да работи, тој нека и не јаде’ (2 Сол. 3,10). Истото ова правило може да се примени и на нашата духовна храна; ако некој сака леб…

06 Слушање на Божјото Слово

6. лекција – 8. август 2015. Слушање на Божјото Слово „Затоа, верата доаѓа од слушањето на пораката, а пораката – од Божјото слово.“ – Римјаните 10,17. „Бог ни зборува во Својата Реч.“ – Патот кон Христа, 56 (87). ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Големата борба, 199-213 (197-210). Недела 2. август 1. ВРХОВЕН АВТОРИТЕТ а. Колкав авторитет Словото…

05 Божјиот глас во црквата

Божјиот глас во црквата „Која е предноста на Јудејците, или која е ползата од обрезанието? Голема, на секој начин, и пред се што ним им се доверени Божјите објавувања.“ – Римјаните 3,1.2. „Бог го избрал Израел… да го сочува кај луѓето знаењето за Неговиот закон и за симболите и пророштвата што укажувале на Спасителот… Тие…

04 Божји амбасадори

4. лекција – 25. јули 2015. Божји амбасадори „Слушај ја, синко, поуката на својот татко и не отфрлај го заветот на мајка си.“ – Изреки 1,8. „Божјото незадоволство родителите со ништо повеќе не го предизвикуваат отколку со запоставувањето правилно да ги воспитаат своите деца. Бог им ги дал тие деца како света доверба да ги…