13 Напредување во Реформација

13. лекција – 27. септември 2014. Напредување во Реформација “Кога влезе царот да ги види гостите, забележа еден необлечен во свадбени алишта. Па му рече: ’Пријателе, како влезе овде, необлечен во свадбена руба?‘ А тој молчеше.“ – Немија 13,14. “Сега е време да се облечете во облека која е ткаена на небесен разбој, а ја…

12 Немија, одлучен реформатор

12. лекција – 20. септември 2014. Немија, одлучен реформатор “Како послушни чеда, не постапувајте веќе според поранешните ваши похоти, кога бевте во незнаење. Но, по примерот на Светиот, Кој ве повика, и вие самите бидете свети во сите ваши постапки. Зашто напишано е: „Бидете свети, бидејќи Јас сум свет.“ – Немија 13,31. “Промената од несвето…

11 Ездра, вешт книжевник

11. лекција – 13. септември 2014. Ездра, вешт книжевник “Затоа, возљубени мои, како што секогаш бевте послушни, не само кога сум при вас, туку уште повеќе сега, кога не сум при вас, изработувајте го своето спасение со страв и трепет. Зашто Бог е Оној, Кој дејствува во вас да сакате и да постапувате, според Неговата…

10 Човечката слава паѓа во прав

10. лекција – 6. септември 2014. Човечката слава паѓа во прав “Зашто по благодат сте спасени преку верата; и тоа не е од вас – туку дар Божји!“ – Естира 4,14. “Човекот целосно зависи од Христовата милост. Тој нема сила да направи ниту еден чекор во приближувањето кон Христа ако Божјиот Дух не го привлече.“…

09 Четири успешни мисионери

9. лекција – 30. август 2014. Четири успешни мисионери “Меѓу нив беа Јудејците: Даниел, Ананиј, Мисаил и Азариј.“ – Даниел 1,6. “Меѓу Израеловите синови кои биле одведени во Вавилон на почетокот на седумдесетгодишното ропство имало и христијански патриоти.“ – Повик на одвојување, 52. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Пророци и цар., 325-333; 340-342. Недела 24. август 1….

08 Извонредни начини да се допре до човечкиот ум

8. лекција – 23. август 2014. Извонредни начини да се допре до човечкиот ум “Таќа ќе се прославам меѓу народите.“ – Езекиел 39,21. “Дури и меѓу незнабошците имало луѓе преку кои Христос делувал за да го подигне народот од гревот и деградација.“ – Копнежот на вековите, 24. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Пророци и цареви, 164-169. Недела…

07 Пророкот Јона

7. лекција – 16. август 2014. Пророкот Јона “Стани и оди во Ниневија, големиот град, и викај против него, зашто нивното зло дојде пред Мене .“ – Јона 1,2. “Одговорноста која била ставена врз Јона, во задачата да ги предупреди жителите на Ниневија, била навистина голема; сепак Оној кој му ја дал таа задача можел…

06 Пророк на мирот

6. лекција – 9. август 2014. Пророк на мирот “Кога минаа, Илија му рече на Елисеј: „Барај, што сакаш да ти направам, пред да бидам вознесен пред тебе.” Елисеј одговори: „Духот, кој е во тебе, да биде двојно во мене.“ – 2 Цареви 2,9. “Кога Господ во своето провидение смета дека треба од Неговото дело…

05 Повик на служба

5. лекција – 2. август 2014. Повик на служба “Исус, пак, му рече: „Никој, што ја ставил раката своја на ралото и погледува назад, не е достоен за царството Божјо.” – Лука 9,62. “На секој кој станува учесник во Неговата милост, Господ му одредува работа за другите.“ – Здравје и среќа, 125. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ:…

04 Искушение да се посомнева

4. лекција – 25. јули 2014. Искушение да се посомнева “Доста е веќе, Господи, прибери ја душата моја, бидејќи јас не сум подобар од предците свои.“ – 1 Цареви 19,4. “Како бегалец, далеку од секој човечки дом, неговиот дух уништен од горчливо разочарување, (Илија) посакал никогаш повеќе да не види ниедно човечко битие.“ ¬– РХ,…