13 Крај на еден побожен живот

13. лекција – 28. септември 2013. Крај на еден побожен живот “Добро се борев, патот го завршив, верата ја запазив. Понатаму ме очекува венецот на правдата, што ќе ми го даде во оној ден Господ, праведниот Судија; но не само мене, туку и на сите кои се радуваат на Неговото појавување.“ – 2 Тим. 4,7.8….

12 Во Рим

12. лекција – 21. септември 2013. Во Рим “Затоа, што се однесува до мене, подготвен сум и вам во Рим да ви го проповедам Евангелието. Зашто јас не се срамам од Евангелието на Христос, бидејќи тоа е сила Божја која го спасува секого што верува, прво Јудеец, а потоа и Елин.“ – Рим. 1,15.16. “Павле…

11 Пловење кон Рим

11. лекција – 14. септември 2013. Пловење кон Рим “Бидејќи ноќеска ми се јави ангелот од Бога, Чиј сум и Кому Му служам, и рече: ,Не плаши се, Павле, ти треба да излезеш пред царот; и ете, Господ ти ги дарува сите, што пловат со тебе‘.“ – Дела 27,23.24. “Павле со себе ја носел атмосферата…

10 Судење во Кесарија

10. лекција – 7. септември 2013. Судење во Кесарија “А затоа и сам се трудам секогаш да имам чиста совест пред Бога и пред луѓето.” – Дела 24,16. “Како еден од Божјите гласници испратени да ја потврдат вистината на Словото (Павле) знаел што е вистина; и со храброст на посветена совест се гордеел со тоа…

09 Затвореник за вистината

9. лекција – 31. август 2013. Затвореник за вистината “Не радувај се на мојата мака, непријателко моја! Иако сум паднат, јас ќе станам; макар што сум сега во мрак – Господ е мојата светлина.“ – Михеј, 7,8. “Кога ќе здогледате зрак на небесна вистина, не свртувајте се од неа. Не бидете непокорни кон небесното видение….

08 Опкружен со опасности

8. лекција – 24. август 2013. Опкружен со опасности “Зашто нашата борба не е против крвта и телото, туку против началствата, против властите, против светските владетели на темнината на овој век: против духовните сили на злото во небесните места. “ – Ефес. 6,12. “Во извршување на своите должности и здобивање на победа ние треба да…

07 Галатија и Ефес

7. лекција – 17. август 2013. Галатија и Ефес “Не учествувајте во бесплодните дела на темнината, туку изобличувајте ги! Зашто за она што го прават скришум, срамно е и да се зборува. А се што е изобличено, светлината го прави јавно; бидејќи се што е јавно, светлина е.“ – Ефес. 5,11-13. “Доброто и злото никогаш…

06 Коринт

6. лекција – 10. август 2013. Коринт “Зашто од многу грижи и од тага на срцето ви пишував со многу солзи, не за да ве ожалостам, туку за да ја познаете преголемата љубов што ја имам кон вас. “ — 2 Кор. 2,4. “Ниеден човек кој некогаш живеел не бил посрдечен, поенергичен и посамопожртвуван Христов…

05 Солун, Верија и Атина

5. лекција – 3. август 2013. Солун, Верија и Атина “Туку, како што Бог не удостои да ни Го довери Евангелието, така и зборуваме – не за да им угодуваме на луѓето, туку на Бога, Кој ги испитува срцата наши.“ – 1 Сол. 2,4. “Христовите гласници мора да се вооружат со будност и молитва и…

04 Души плачат за вистината

4. лекција – 27. јули 2013. Души плачат за вистината “Преку ноќта Павле имаше видение: стоеше пред него еден човек, Македонец, кој го молеше и му велеше: „Дојди во Македонија и помогни ни. “ – Дела 16,9. “Господ повикува доброволци кои одлучно ќе застанат на Негова страна и кои со завет ќе се обединат со…