13. Во пресрет на младоженецот

13. лекција Сабота, 30. јуни 2018.  Во пресрет на младоженецот  „Бидете будни, зашто не знаете кога ќе дојде домаќинот на куќата… па да не дојде ненадејно и да ве затече како спиете.“ – Марко 13:35.36. „Карактерот на секој човек се открива дури кога ќе настапи криза. Кога се огласил свечениот полноќен вик: ‘Еве го младоженецот,…

12. Делата зборуваат погласно од зборовите

12. лекција Сабота, 23. јуни 2018.  Делата зборуваат погласно од зборовите „Подобро е да не ветуваш, отколку да ветиш и да не го извршиш.“ – Проповедник, 5,5. „Кога ќе ја слушнете заповедта: ,Појди на лозје и работи денес таму!’ немојте да одбиете. ,Денес, кога ќе го чуете гласот Негов, не стврднувајте ги срцата ваши’ (Евреите…

11. Кога да се прости?

11. лекција Сабота, 16. јуни 2018.  Кога да се прости? „Ако, пак, не им ги простите гревовите на луѓето и вашиот Отец нема да ви ги прости вашите.“ – Матеј, 6:15. „Ништо не може да го оправда непомирливиот дух. Оној кој е немилосрден кон другите, покажува дека ни самиот нема дел во Божјата милост која…

10. Милостивиот Самарјанин

10. лекција Сабота, 9. јуни 2018. Милостивиот Самарјанин  „Блажени се милостивите, зашто тие ќе бидат помилувани!“ – Матеј 5:7. „Во приказната за добриот Самарјанин, Христос ја открил природата на вистинската вера. Тој практично покажал дека таа не се состои во никаков систем, пропишани верувања или обреди, туку во дела на љубов, во правење добро на…

9. Богатиот човек и Лазар

9. лекција Сабота, 2. јуни 2018.  Богатиот човек и Лазар  „Авраам му рече: ,Штом Мојсеј и Пророците не ги слушаат, тогаш и да воскресне некој од мртвите, тие нема да му поверуваат’.“ – Лука 16:31. „Оние што се сиромашни со световни богатства, но се надеваат на Бога и стрпливо ги поднесуваат страдањата, еден ден ќе…

8. Без свадбена облека

8. лекција Сабота, 26. мај 2018.  Без свадбена облека  „Па му рече: ,Пријателе, како влезе овде, необлечен во свадбена руба?‘ А тој молчеше.“ – Матеј 22:12. „Од Христовата парабола за свадбената облека може да се извлече мошне значајна поука. Со свадбата е претставено соединувањето на човечкото со божественото; свадбената облека го претставува карактерот без кој…

7. Смоквино дрво

7. лекција Сабота, 19. мај 2018.  Смоквино дрво „Не, ви велам: но ако не се покаете, сите така ќе изгинете.“ – Лука 13:5. „Господ не сака никој да загине, туку сите да дојдат кај Него и да бидат спасени. Но, наместо Неговата нежна добрина да ја омекне и потчини нивната душа, мнозина на кои Тој…

6. Изгубениот син

6. лекција Сабота, 12. мај 2018.. Изгубениот син „Зашто овој мој син мртов беше и оживе, изгубен беше и се најде.“ – Лука 15:24. „Љубовта на Отецот кон паднатиот човечки род е несфатлива, неопислива, неспоредлива.“ – God’s Amazing Grace, p. 79. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Христовите очиг. поуки, 198–211. Недела 6. мај 1. ПРИВЛАЧНОСТИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ…

5. Фарисејот и цариникот

5. лекција Сабота, 5. мај 2018. Фарисејот и цариникот „Затоа, кој мисли дека стои, нека гледа да не падне.“ – 1 Коринтјаните 10:12. „Ништо не е толку навредливо за Бога, ништо толку опасно за човечката душа, како горделивоста и само-увереноста. Од сите гревови, тој е најбезнадежен, најтешко се лекува.“ ¬– Христовите очигледни поуки, 154. ПРЕДЛАГАМЕ…

4. Квасецот на вистината

4. лекција Сабота, 28. април 2018.  Квасецот на вистината „И друга парабола им кажа: „Царството небесно прилега на квасец, што го зема жена и го клава во три мери брашно, дури не скисне сето.“ – Матеј 13:33. „Квасецот скриен во брашното дејствува невидливо додека не скисне сето тесто. Така и квасецот на вистината дејствува таинствено,…