01 Создателот и Неговото создавање

1. лекција  Сабота, 1. април 2017 Создателот и Неговото создавање „Потоа Бог рече: „Да создадеме човек според Нашиот образ (и) според Нашето подобие како што сме Ние, кој ќе биде господар над морските риби, над небеските птици, (над ѕверовите) и над добитокот – над целата земја и над сите гадинки што лазат по земјата!”.“ –…

02 Исус Христос – наш пример

2. лекција   Сабота, 8. април 2017 Исус Христос – наш пример „Затоа ви дадов пример да правите и вие така, како што ви направив Јас.“ – Јован, 13,15. „Љубовта кон Бога, ревност за Неговата слава и љубовта кон паднатиот човечки род, го довеле Исуса на земјата да страда и да умре. Тоа била сила…

03 Светиот Дух – нашиот божествен водич

3. лекција   Сабота, 15. април 2017 Светиот Дух – нашиот божествен водич „Ако свртите надесно, ако свртите налево, ушите ваши ќе го слушаат словото, кое говори зад вас – ете го патот, врвете по него.“ – Исаија, 30,21. „Божеството било поттикнато со жал за човечкиот род, и Отецот, Синот и Светиот Дух сесрдно се…

04 Лично одење со Бога

4. лекција   Сабота, 22. април 2017 Лично одење со Бога “Вкусете и ќе видите, колку е добар Господ! Блажен е оној човек, кој кај Него прибегнува.“ – Псалм 34,8. „Бог сака да го обнови Својот лик во тебе. Верувај дека Тој е твојот помошник. Донеси одлука да се запознаеш со Него. Додека Му се…

05 Да се живее според златното правило

5. лекција   Сабота, 29. април 2017 Да се живее според златното правило „Сè она што сакате да ви прават луѓето, правете им го и вие; зашто тоа е Законот и пророците.“ – Матеј 7,12. „Ова златно правило е основа на секоја вистинска љубезност, а негов најверен приказ наоѓаме во Исусовиот живот и карактер.“ –…

06 Избор на пријатели

6. лекција  Сабота, 6. мај 2017 Избор на пријатели „Тргнуваат ли двајца заедно, ако не се договорат меѓу себе?“ – Амос 3,3. „Ги предупредувам сите, млади и стари, бидете внимателни какви пријателства формирате и какви другари ќе одберете. Внимавајте она што сега го сметате за чисто злато да не се претвори во неблагороден метал.“ –…

07 Се женеа и се мажеа

7. лекција Сабота, 13. мај 2017 Се женеа и се мажеа „Зашто, како што во деновите пред потопот јадеа и пиеја, се женеа и се мажеа до оној ден кога Ное влезе во ковчегот.“ – Матеј 24,38. „Нерамна е и стрмна патеката која води во вечен живот. Не земај на себе непотребен товар кој може да…

08 Христијанско семејство

8. лекција Сабота, 20. мај 2017 Христијанско семејство „Вие, деца, бидете им послушни на родителите свои, во името на Господ, зашто тоа е праведно… И вие, татковците, не дразнете ги децата свои, туку подигнувајте ги во воспитанието и науката на Господ.“ – Ефесјаните 6,1.4. „Најдобар тест на христијанството на еден дом е карактерот кој е развиен…

09 Живот со нашите роднини

9. лекција Сабота, 27. мај 2017 Живот со нашите роднини „Никој нека не ја презира твојата младост, туку на верните да им служиш како пример во слово, поведение, љубов, дух, вера и чистота.“ – 1 Тимотеј 4,12. „Не попуштај во своите верски обврски и не ја жртвувај својата верска предност за да ги задоволиш желбите на…

10 Црковно семејство

10. лекција   Сабота, 3. јуни 2017 Црковно семејство „Взаемната љубов нека пребива меѓу вас.“ – Евреите 13,1. „Сите се подложни на грешки. Никој не е совршен. Господ Исус умрел за грешниците за да може да им биде простено. Наша задача не е да осудуваме. Христос не дошол да осуди, туку да спаси.“ – In Heavenly…