13 Свештенството на Христос

13. лекција – 25. јуни 2016. Свештенството на Христос „А најважното од ова што го зборуваме, е дека имаме таков Првосвештеник, Кој седна од десната страна на престолот на величието на небесата, и е служител на светилиштето и на вистинската скинија, што ја постави Господ, а не човек.“ – Евреите 8,1.2. „Христовото посредување за човекот…

12 Христовото вознесение

12. лекција – 18. јуни 2016. Христовото вознесение „И ги изведе надвор до Витанија, па кога ги подигна рацете, ги благослови. И додека ги благословуваше, се оддели од нив и се вознесе на небото.“ – Лука 24,50.51. „Истиот Исус кого тие го виделе како се вознесува на небото треба повторно да дојде на сличен начин…

11 Христовото воскресение

11. лекција – 11. јуни 2016. Христовото воскресение „Браќа, ви напоменувам за Евангелието, Кое ви го проповедав… дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата; дека Тој беше погребан и дека на третиот ден воскресна, според Писмата.“ – 1 Коринтјаните 15,1.3.4. „Исусовото воскресение било слика на конечното воскресение на сите оние што починале во Него….

10 Христовата помирувачка смрт (2)

10. лекција – 4. јуни 2016. Христовата помирувачка смрт (2) „Ние, пак, Го проповедаме Христос распнатиот, Кој е за Јудејците соблазна, а за незнабошците безумие; за повиканите, пак, како Јудејци, така и Елини, Христос Божја сила и Божја мудрост.“ – 1 Коринтјаните 1,23.24. „Дарувањето на Исус го открива срцето на Отецот. Тој дар сведочи дека…

09 Христовата помирувачка смрт (1)

9. лекција – 28. мај 2016. Христовата помирувачка смрт (1) „Браќа, ви напоменувам за Евангелието, Кое ви го проповедав… преку Него и се спасувате… дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата.“ – 1 Коринтјаните 15, 1-3. „Висејќи на крстот Христос бил Евангелие. Сега ние ја имаме пораката: ‘Еве Го Јагнето Божјо, Кое ги зеде…

08 Христовата праведност

8. лекција – 21. мај 2016. Христовата праведност „Затоа, сметам дека и сè друго е загуба спрема преважното познание на Христос Исус, мојот Господ, поради Кого се одреков од сè, и сè сметам за отпад, само за да Го придобијам Христос, и да се најдам во Него, не со својата праведност стекната од Законот, туку…

07 Христовото воплотување

7. лекција – 14. мај 2016. Христовото воплотување „А ангелот им рече: „Не плашете се! Еве, ви навестувам голема радост, која ќе биде за сите луѓе; зашто денеска ви се роди во градот Давидов Спасител, Кој е Христос Господ.“ – Лука 2,10.11. „Човечката природа на Божјиот Син е сѐ за нас. Таа е златен синџир…

06 Христос во центарот на пораката

6. лекција – 7. мај 2016. Христос во центарот на пораката „Тој е оној камен што од вас ѕидарите беше отфрлен, Кој стана камен темелник; и во никој друг нема спасение: зашто под небото нема друго име дадено на луѓето, преку кое би можеле да се спасиме.“ – Дела 4,11.12. „Постои една голема централна вистина…

05 Целта на евангелизирањето

5. лекција – 30. април 2016. Целта на евангелизирањето „Одете и научете ги сите народи, крштавајќи ги во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух.“ – Матеј 28,19. „Проповедниците кои при ширењето на вистината работат во помалите или поголемите градови не би требало да бидат задоволни со својата работа сѐ додека оние што ја…

04 Мисија на црквата

4. лекција – 23. април 2016. Мисија на црквата „Па (Исус) им рече (на учениците): „Одете по сиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание.“ – Марко 16,15. „Црквата е орудие кое Бог го наменил за спасување на луѓето. Таа е организирана заради служба и нејзината мисија е да го објавува Евангелието на светот.“…