13 Здравје на Новата Земја

13. лекција – 27. јуни 2015. Здравје на Новата Земја „И ќе ја избрише Бог секоја солза од очите нивни, и смрт нема да има веќе; ни плач, ни пискот, ниту болка нема да има веќе, бидејќи поранешното помина.“ – Откровение 21,4. „Спасениот народ нема да познава друг закон освен законот на небото. Сите ќе…

12 Едукација во поглед на здравјето

12. лекција – 20. јуни 2015. Едукација во поглед на здравјето „Мојот народ гине: нема знаење; зашто ти го отфрли знаењето, и Јас те отфрлам тебе од Моето свештенство; зашто го заборави Законот на Својот Бог, и Јас ќе ги заборавам твоите синови.“ – Осија 4,6. „Вистинското образование значи повеќе од стремење на одреден курс…

11 Совет за медицинските мисионери

11. лекција – 13. јуни 2015. Совет за медицинските мисионери „Исус не му дозволи, но му рече (на човекот кој бил опседнат): „Оди дома кај своите, па раскажи им што стори Господ за тебе и како те помилува.“ – Марко 5,19. „Со Господовата промисла можам да видам дека медицинско мисионерската работа треба да биде голем…

10 Погрешни методи на лекување

10. лекција – 6. јуни 2015. Погрешни методи на лекување „Зашто ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, и ќе покажат големи знаци и чуда, за да ги прелажат, ако е можно, дури и избраните.“ – Матеј 24,24. „Нашиот ум мора да се потпре на Бога, и не треба да плашиме како овој свет,…

09 Опасност од екстремизам

9. лекција – 30. мај 2015. Опасност од екстремизам „Не биди преправеден и не замислувај се дека си премудар; зошто да се уништуваш?“ – Проповедник 7,16. „Навистина има многу здрав разум во реформата на исхраната.“ – Здравје и среќа, 281 (319). ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Совети за жив. и исхр., 195-213. Недела 24. мај 1. ДЕФИНИРАЊЕ…

08 Одржувајте го здравјето на вашето срце

8. лекција – 23. мај 2015. Одржувајте го здравјето на вашето срце „Од сè, што е за пазење, најмногу чувај го срцето свое, зашто од него се изворите на животот.“ – Изреки 4,23. „Нека оваа молитва оди до Бога: ‘Создај чисто срце во мене’ (Псалм 51,10), бидејќи во чистата душа Христос постојано престојува, а од…

07 Божји методи на лекување

7. лекција – 16. мај 2015. Божји методи на лекување „И ете, видете сега дека тоа сум Јас; Јас сум и нема друг Бог, освен Мене: Јас уништувам и Јас оживувам, Јас ранувам и Јас лекувам, и нема таков кој може да избави од раката Моја.“ – Второзаконие 32,39. „Божјата исцелителна сила ја проткајува целата…

06 Облекување за слава на Бога

6. лекција – 9. мај 2015. Облекување за слава на Бога „А Господ Бог им направи на Адам и на неговата жена облеки од кожа, и ги облече во нив.“ – Битие 3,21. „Нашите зборови, нашите постапки и нашиот начин на облекување јасно и недвосмислено зборуваат дали ние собираме со Христа или пак растураме. Тоа…

05 Улогата на природата во зачувување на здравјето

5. лекција – 2. мај 2015. Улогата на природата во зачувување на здравјето „И Господ Бог го создаде човекот од земен прав и му дувна во лицето дух животен; и човекот стана жива душа.“ – Битие 2,7. „Божјите лекови се едноставните природни средства кои не го разоруваат или ослабуваат организмот со своето силно дејство.“ –…

04 Превенција на болестите: Божјиот начин (2)

4. лекција – 25. април 2015. Превенција на болестите: Божјиот начин (2) „И го зеде Господ Бог човекот (кого го создаде), го насели во Едемската градина, за да ја обработува и да ја чува.“ – Битие 2,15. „Во името на Исус, штедете ги своите сили, бидејќи откако со одмор ќе се освежите, ќе можете повеќе…