13. Последна поука на Исус Навин

13. лекција Сабота, 30. март 2019. Последна поука на Исус Навин „Одберете си сега, кому да му служите… а, пак, јас и домот мој ќе му служиме на Господ.“ – Исус Навин 24:15. „Сè уште можеш да станеш потполно посветен на вистината или ако се одлучиш за спротивното, да продолжиш во мракот на неверството, да…

12. Градови за прибежиште

12. лекција Сабота, 23. март 2019. Градови за прибежиште „Господ им е тврдина на угнетените, крепост во време на неволја.“ – Псалм 9:9. „Градовите за прибежиште што ги одредил Бог за својот народ во старо време претставуваат симбол на прибежиштето што го наоѓаме ние во Христа.“ – Патријарси и пророци, 516. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Патријарси…

11. Решавање на недоразбирањето

11. лекција Сабота, 16. март 2019. Решавање на недоразбирањето „Кај трпеливиот човек разум има многу, а лутиот полн е со глупости.“ – Изреки 14:29. „Со прекорите и со осудувањето уште никој и никогаш не бил ослободен од своето погрешно мислење и вратен на подобар пат.“ – Патријарси и пророци, 519. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Патријарси и…

10. Почеток на животот во Ханан

10. лекција Сабота, 9. март 2019. Почеток на животот во Ханан „И целата заедница на Израеловите синови се собраа во Силом, ја поставија таму скинијата на собранието, бидејќи земјата беше покорена од нив.“ – Исус Навин 18:1. „Земјата во која ние патуваме во секој поглед е попривлечна во споредба со хананската земја. Израелците ги водела…

9. Бог го води освојувањето

9. лекција Сабота, 2. март 2019. Бог го води освојувањето „Како што му беше заповедал Господ на Својот слуга Мојсеј, така Мојсеј му заповеда на Исус, а Исус така и направи: не отстапи ниту од еден збор во сè што му беше заповедал Господ на Мојсеј.“ – Исус Навин 11:15. „Господ му ветил на Исус…

8. Помагање на Гаваонците

8. лекција Сабота, 23. февруари 2019. Помагање на Гаваонците „А, еве, што ќе направиме со нив: ќе ги оставиме живи, за да не нè стигне гневот поради заклетвата, со која им се заколнавме.“ – Исус Навин 9:20. „На сред земја еден броен народ – Гаваонци – се одрекол од незнабоштво, се соединил со Израел, и…

7. Благослови и проклетства

7. лекција Сабота, 16. февруари 2019. Благослови и проклетства „Од сè, што Мојсеј му беше заповедал на Исус, немаше ни збор што Исус не го прочита пред целото израелско собрание, пред мажите и жените и децата и придојдените што се најдоа меѓу нив.“ – Исус Навин 8:35. „Единствено доколку во срцата на народот се негувала…

6. Синдромот на Ахан

6. лекција Сабота, 9. февруари 2019. Синдромот на Ахан „Потоа им кажа: „Внимавајте! Чувајте се од алчноста, зашто животот на човека не зависи од изобилието на неговиот имот.“ – Лука 12:15. „Натрупувањето на богатство кај некои станува вистинска манија.“ – 4. Сведоштво, 490. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: Патријарси и пророци, 493-498; 4. Сведоштво, 489-495. Недела 3….

5. Агонијата во Гај

5. лекција Сабота, 2. февруари 2019. Агонијата во Гај „Згрешија луѓето и ја прекршија Мојата заповед, што им ја дадов; украдоа од проколнатото, и го сокрија меѓу своите предмети; затоа синовите Израелови не можат да издржат пред непријателите свои и им свртеа грб, бидејќи тие потпаднаа под клетвата; нема да бидам веќе со вас, ако…

4. Победа во Ерихон

4. лекција Сабота, 26. јануари 2019. Победа во Ерихон „Преку вера паднаа ѕидовите на Ерихон, откако беа обиколувани цели седум дена.“ – Евреите 11:30. „Христос и Неговите ангели биле присутни додека ковчегот кружел околу Ерихон, конечно ги собориле масивните тврдини на градот и го предале Ерихон во рацете на Израелците.“ – Spiritual Gifts, vol. 4a,…