13. Последниот судија во Израел

13. лекција Сабота, 31. март 2018. Последниот судија во Израел „Доаѓа нашиот Бог, и нема да молчи; пред Него ќе има оган што проголтува, околу Него бура.“ – 1 Самоил 15:22. „Самоил имал поголемо влијание од него, зашто животот му бил обележан со верност, со послушност и преданост.“ – Патријарси и пророци, 663. ПРЕДЛАГАМЕ ДА…

12. Од ихавод до евенезер

12. лекција Сабота, 24. март 2018. Од ихавод до евенезер „Повика Самоил кон Господ за Израел и Господ го слушна.“ – 1 Самоил, 7:9 (прв дел). „Самоил се обидел на Израелците да им го предочи фактот дека тие самите мораат нешто да направат за да ја осигурат божествената наклоност. Тие мораат да се покајат за…

11. Посветено дете

11. лекција Сабота, 17. март 2018. Посветено дете „Дури и дете може да се познае по работите негови: чисто ли ќе биде и правилно ли ќе биде поведението негово?“ – Изреки 20:11. „Господ го прифатил Самоил уште од неговото детство, бидејќи неговото срце било чисто. Тој бил даден на Бога – на посветена служба –…

10. Измолен од Господа

10. лекција Сабота, 10. март 2018. Измолен од Господа „По извесно време Ана зачна, роди син и му даде име Самоил, бидејќи велеше таа: ‘Од Господ го побарав’.“ – 1 Самоил 1:20. „Секојдневното влијание на мајката врз нејзините деца ги подготвува за вечен живот или вечна смрт. Таа во својот дом шири влијание кое е…

9. Слабост во силата

9. лекција Сабота, 3. март 2018. Слабост во силата „Туку облечете се во Господ Исус Христос, и грижата за телото не претворајте ја во страсти.“ – Римјаните 13:14. „Физички (Самсон) бил најсилниот човек на земјата, но во самоконтрола, морален интегритет и цврстина, тој бил меѓу најслабите.“ – The Signs of the Times, October 13, 1881….

8. Планирање на победоносни семејства

8. лекција Сабота, 24. февруари 2018. Планирање на победоносни семејства „И рече Маној: „И така, нека се исполни зборот твој, но како да постапуваме со тоа дете, и што да правиме со него?“ – Судии 13:12. „Негувајќи го она што е најдобро во нив, родителите влијаат на формирањето на општеството и на издигнувањето и воспитувањето…

7. Доследна доверба

7. лекција Сабота, 17. февруари 2018. Доследна доверба „Гедеон им одговори: „Ниту јас ќе владеам со вас, ниту мојот син ќе владее со вас; Господ нека владее со вас.“ – Судии 8:23. „Кога сте тешко искушувани, не ја ставајте својата доверба во рацете на човекот, туку во живиот Бог. Имајте вера во Оној кој е…

6. Оживување на остатокот

6. лекција Сабота, 10. февруари 2018. Оживување на остатокот „Па така, поднесувај ги страдањата како добар војник на Исус Христос. Зашто никој кој служи како војник не се вплетува во работите на секојдневниот живот, за да му угоди на својот војсководач.“ – 2 Тимотеј 2:3,4. „Одете чекор по чекор на патот на должноста. Можеби постојат…

5. Време на духовна криза

5. лекција Сабота, 3. февруари 2018. Време на духовна криза „Затоа, возљубени мои, одбегнувајте го служењето на идолите.“ – 1 Коринтјаните 10:14. „Секогаш постоел еден мал остаток оние што му останале верни на Бога; и Господ од време на време подигал верни и храбри луѓе да го уриваат идолопоклонството и да го ослободуваат Израел од…

4. Слава само на Бога

4. лекција Сабота, 27. јануари 2018. Слава само на Бога „Тој нè спаси, но не според извршените од нас праведни дела, туку по Својата милост.“ – Тит 3:5 (прв дел). „Ние немаме ништо што би не препорачало кај Бога; но молбата која можеме сега и секогаш да ја изнесеме е нашата целосно беспомошна состојба. Таа…