01 Повикувањето на Аврам

1. лекција    Сабота, 7. јануари, 2017 Повикувањето на Аврам „А од тебе ќе направам голем народ, и ќе те благословам, и името твое ќе го прославам и ти ќе бидеш благословен.“ – Битие 12,2. „Аврам пораснал во средина проникната со суеверие и со незнабоштво… Но вистинската вера не смеела да се угасне ниту да…

02 Верата на Аврам

2. лекција   Сабота, 14. јануари, 2017 Верата на Аврам „И Му поверува Аврам на Господ, и тоа му се засмета за праведност.“ – Битие, 15,6. „Нашите души мораат да бидат обучени да веруваат, научени да се потпираат на Божјата реч.“ – Our High Calling, p. 119. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: 4 Сведоштво, 58-63.Недела 8. јануари1….

03 Ветеното семе

3. лекција    Сабота, 21. јануари, 2017 Ветеното семе „Но ветувањата му беа дадени на Авраам и на семето негово. Не е речено: „И на семињата”, како за мнозина, туку како за еден: „И на семето твое”, кое е Христос.“ – Галатјаните 3,16. „Ветувањето дадено на Аврам и на неговото семе не се однесувало само…

04 Двата сина на Аврам

4. лекција    Сабота, 28. јануари, 2017 Двата сина на Аврам “Зашто е напишано дека Авраам имаше двајца синови, еден од слугинката, а друг од слободната.“ – Галатјаните 4,22. „Верата не е радосен полет на чувствата; тоа е едноставно држење на Бога за Неговиот збор – верувајќи дека Тој ќе ги исполни своите ветувања бидејќи…

05 Вистински деца на Аврам

5. лекција    Сабота, 4. февруари, 2017 Вистински деца на Аврам „Знајте, пак, дека оние што се потпираат на верата, се синови Авраамови.“ – Галатјаните 3,7. „Сите оние што ќе се понижат како мало дете, кои ќе ја прифатат и послушаат Божјата реч со детска едноставност, ќе се најдат меѓу избраните од Бога.“ – Our…

06 Вечен завет

6. лекција    Сабота, 11. февруари, 2017 Вечен завет „И ќе го поставам заветот Мој меѓу Мене и тебе и меѓу твоите потомци по тебе во нивните родови; ќе направам завет вечен, и ќе ти бидам Бог тебе и на потомците твои по тебе.“ – Битие 17,7. „Заветот на милоста не е некоја нова вистина,…

07 Вечна милост

7. лекција   Сабота, 18. февруари, 2017 Вечна милост „Зашто по благодат сте спасени преку верата; и тоа не е од вас – туку дар Божји.“ – Ефесјаните 2,8. „Милост значи наклоност кон оној којшто е недостоен, оној којшто е изгубен. Фактот дека сме грешници, наместо да не одвојува од Божјата милост и љубов, го…

08 Делотворна вера

8. лекција    Сабота, 25. февруари, 2017 Делотворна вера „Нели со дела беше оправдан Авраам, нашиот татко, откако врз жртвеникот го положи својот син Исак?“ – Јаков 2,21. „Мнозина не ја сфаќаат тесната поврзаност што постои меѓу верата и делата. Тие велат: „Само верувај во Христа и сигурен си. Држењето на законот нема никакво значење…

09 Аврамовиот Спасител

9. лекција   Сабота, 4. март, 2017 Аврамовиот Спасител „Авраам, таткото ваш, би се зарадувал да го види Мојот ден; и го виде, и се зарадува.“ – Јован 8,56. „Со помош на симболи и со ветувања Бог на Аврам „однапред му го објавил“ евангелието (Галатјаните 3,8). И верата на патријархот била сосредоточена на Искупителот кој…

10 Трпението на Аврам

10. лекција   Сабота, 11. март, 2017 Трпението на Аврам „Надевај се во Господ, биди бодар; нека е цврсто срцето твое; надевај се во Господ. “ – Псалм 27,14. „Кога сме во неволја, дури и пред да Му ги изнесеме своите потешкотии, Тој (Бог) прави планови за наше избавување.“ – Our High Calling, p. 316….