13 “СВЕТ НАРОД“

13. лекција – 29. март 2014. “СВЕТ НАРОД“ “И вие ќе Ми бидете царство на свештеници и свет народ.“ – 2 Мојс. 19,6. “Бог сакал да направи од Неговиот народ Израел слава и пофалба… Да останале послушни на Божјите закони, Израелците преку својот чудесен напредок би ги восхитиле сите народи на светот.“ – 6 Сведоштво,…

12 Израел доживува пораз – зошто?

12. лекција – 22. март 2014. Израел доживува пораз – зошто? “Израел згреши: го прекршија Заветот со кој ги обврзав.“ – Исус Навин 7,11. “Од историјата на Ахан можеме да научиме свечена поука дека поради гревот на еден човек Божјото незадоволство ќе почива врз цела нација или народ сè додека престапникот не се пронајде и…

11 Освојувањето на Ерихон

11. лекција – 15. март 2014. Освојувањето на Ерихон “Тогаш му рече Господ на Исус: „Еве, Јас го предавам Ерихон во твои раце и царот негов и силните луѓе во него.“ – Исус Навин 6,2. “(Ерихон бил) незнабожечко упориште, центар на обожавање на Астарта, најодвратниот и најпонижувачкиот од сите облици на идолопоклонство во Ханан.“ –…

10 Ужасна несреќа во Израел

10. лекција – 8. март 2014. Ужасна несреќа во Израел “И му се приклони Израел на Ваал-Фегор. И се разгоре гневот Господов против Израел.“ – 4 Мојс. 25,3. “Но во оваа физички пријатна околина, Израелците морале да се соочат со злото кое било далеку посмртоносно од моќните армии на вооружени луѓе или дивите ѕверовите во…

09 Валам

9. лекција – 1. март 2014. Валам “Но (Валам) беше изобличен за своето беззаконие: неразумното животно проговори со човечки глас и го запре безумството на пророкот.“ – 2 Петр. 2,16. “Еден погрешен чекор вториот го прави уште полесен, а следните се сè похрабри и порешителни. Кога еднаш ќе му подлегнат на лакомството стремејќи се кон…

08 Поуки за евангелизам од Хананската граница

8. лекција – 22. февруари 2014. Поуки за евангелизам од Хананската граница “Затоа како што вели Светиот Дух: „Денес ако го чуете Неговиот глас, не закорувајте ги вашите срца, како при огорчувањето во денот на искушувањето во пустината.“ – Евр. 3,7.8. “Кога луѓето во своето срце ќе му подлегнат на неверувањето, тие самите се ставаат…

07 Бог ги поучува Израелците да престанат да мрморат

7. лекција – 15. февруари 2014. Бог ги поучува Израелците да престанат да мрморат “И помни го целиот пат, по кој те водеше Господ, твојот Бог, по пустината еве веќе четириесет години, за да те искуша и да дознае што е во срцето твое, дали ги почитуваш заповедите Негови, или, пак, не.“ – 5 Мојс….

06 Подготовка за улогата на светлоносец (2)

6. лекција – 8. февруари 2014. Подготовка за улогата на светлоносец (2) “О, да беше Ме послушал Мојот народ и Израел да одеше по Моите патишта! Веднаш ќе ги покорев нивните непријатели и ќе ја свртев раката Своја против оние што го оскрбуваа.“ – Пс. 81,13.14. “Оние на кои лежи товарот на оваа работа (на…

05 Подготовка за улогата на светлоносец (1)

5. лекција – 1. февруари 2014. Подготовка за улогата на светлоносец (1) “Па сега, ако го слушате гласот Мој и го пазите заветот Мој, ќе Ми бидете избран народ меѓу сите народи, зашто Моја е целата земја. И вие ќе Ми бидете царство на свештеници и свет народ.’ Тоа се зборовите, што ќе им ги…

04 Мојсеј

4. лекција – 25. јануари 2014. Мојсеј “Со вера Мојсеј, кога порасна, се откажа да се нарече син на фараоновата ќерка и повеќе сакаше да страда заедно со народот Божји, отколку да ужива во минливите гревовни наслади. Страдањето заради Христос го сметаше за поголемо богатство, отколку ризниците на Египет; зашто предвид ја имаше наградата.“ –…