13 Облечени во Христовата правда

13. лекција – 30. март 2013. Облечени во Христовата правда “Кога влезе царот да ги види гостите, забележа еден необлечен во свадбени алишта. Па му рече: ’Пријателе, како влезе овде, необлечен во свадбена руба?‘ А тој молчеше.“ – Мат. 22,11.12. “Сега е време да се облечете во облека која е ткаена на небесен разбој, а…

12 Посветување

12. лекција – 23. март 2013. Посветување “Како послушни чеда, не постапувајте веќе според поранешните ваши похоти, кога бевте во незнаење. Но, по примерот на Светиот, Кој ве повика, и вие самите бидете свети во сите ваши постапки. Зашто напишано е: „Бидете свети, бидејќи Јас сум свет.“ – 1 Петр. 1,14-16. “Промената од несвето во…

11 Соработка на човекот со Бога

11. лекција – 16. март 2013. Соработка на човекот со Бога “Затоа, возљубени мои, како што секогаш бевте послушни, не само кога сум при вас, туку уште повеќе сега, кога не сум при вас, изработувајте го своето спасение со страв и трепет. Зашто Бог е Оној, Кој дејствува во вас да сакате и да постапувате,…

10 Човечката слава паѓа во прав

10. лекција – 9. март 2013. Човечката слава паѓа во прав “Зашто по благодат сте спасени преку верата; и тоа не е од вас – туку дар Божји!“ – Ефес. 2,8. “Човекот целосно зависи од Христовата милост. Тој нема сила да направи ниту еден чекор во приближувањето кон Христа ако Божјиот Дух не го привлече.“…

09 Вера со која се оправдуваме

9. лекција – 2. март 2013. Вера со која се оправдуваме “Нашиот татко Авраам не беше ли оправдан од делата, кога го принесе на жртвеникот својот син Исак? Гледаш дека верата соработуваше со неговите дела, и дека верата преку делата стигна до совршенството. И така се исполни Писмото, кое вели: „Авраам Му поверува на Бога,…

08 Оправдување со вера без дела

8. лекција – 24. февруари 2013. Оправдување со вера без дела “И така оправдани преку верата, имаме мир со Бога, преку нашиот Господ, Исус Христос.“ – Римј. 5,1. “Светлината која Бог ми ја даде ја става оваа важна тема (спасението) над секое друго прашање во мојот ум. Оправдувањето е исклучиво чин на Божјата милост и…

07 Оправдувањето спасува од проклетството на гревот

7. лекција – 16. февруари 2013. Оправдувањето спасува од проклетството на гревот “Сите згрешија и лишени се од славата Божја. Но ќе бидат оправдани преку дар, со Божјата благодат, а преку откупот во Исус Христос. Него Бог Го постави со крвта Своја да биде жртва за помирување преку верата, за да ја покаже Својата праведност…

06 Христос – Нашата надеж, нашето оправдување, нашата праведност

6. лекција – 9. февруари 2013. Христос – Нашата надеж, нашето оправдување, нашата праведност “Од Него сте и вие во Исус Христос, Кој за нас стана мудрост од Бога, и праведност, и осветување, и откуп“ – 1 Кор. 1,30. “Ние со наши заслуги не можеме да го добиеме небото, туку само преку заслугите на Исус…

05 Христовата божествена природа

5. лекција – 2. февруари 2013. Христовата божествена природа “Тој ќе биде голем и ќе се нарече Син на Севишниот; и ќе Му го даде Господ Бог престолот на Неговиот татко Давид“ – Лука 1,32. “Господ Исус дошол на овој свет, не за да покаже што Бог може да направи, туку што може човекот да…

04 Христовата човечка природа

4. лекција – 26. јануари 2013. Христовата човечка природа “И Словото стана тело и се всели меѓу нас, полно со благодат и вистина; и ние ја видовме Неговата слава, слава како на Единороден од Отецот“ – Јован 1,14. “Човечката природа на Божјиот Син за нас претставува сè. Таа е златен синџир кој нашите души ги…