13 ПРИЧИНА ЗА РАДОСТ!

13. лекција – 31. март 2012. ПРИЧИНА ЗА РАДОСТ! “(Љубовта) не се радува на неправда, туку се радува на вистина.“ – 1 Кор. 13,6. “Оној кој има братска љубов го сака грешникот, но го мрази гревот и верно го предупредува на неговата опасност, укажувајќи на Божјото Јагне кое ги зеде гревовите на светот. Гревот не…

12 НЕПРЕСУШНА ДОБЛЕСТ

12. лекција – 24. март 2012. НЕПРЕСУШНА ДОБЛЕСТ “Љубовта никогаш не престанува.“ – 1 Кор. 13,8. “Никогаш не треба да поминеме покрај некоја душа што страда, а да не се обидеме да и пружиме утеха со која Бог не утешил и нас.“ – Копнежот на вековите, 386. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: 2 Сведоштво, 144-147.Недела 18. март1….

11 МИСЛИ И СКЛОНОСТИ

11. лекција – 17. март 2012. МИСЛИ И СКЛОНОСТИ “Во својата горделивост, грешникот вели: ‘Ке нема истрага!’, а во себе мисли: ‘Бог не постои!’.“ – Псалм 10,4. “Нека вашиот дух биде очистен од се што е земно, од секоја несвета и немилостива мисла. Нека вашите зборови бидат чисти и посветени, зборови кои внесуваат освежување и духовен…

10 ОДНЕСУВАЊЕТО И СКРИЕНИТЕ ПОБУДИ

10. лекција – 10. март 2012. ОДНЕСУВАЊЕТО И СКРИЕНИТЕ ПОБУДИ “(Љубовта кон ближните) не е непристојна, не бара свое.“ – 1 Кор. 13,5. “Патот до рајот не е само едно самовозвишување туку и покајание, признание, понизност, вера и послушност.“ – РХ, 23. декември, 1890. ПРЕДЛАГАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ: 2 Сведоштво, 50-62.Недела 4. март1. ДА ВНИМАВАМЕ НА…

09 ВАЖНОСТА НА БРАТСКАТА ЉУБОВ

9. лекција – 3. март 2012. ВАЖНОСТА НА БРАТСКАТА ЉУБОВ “Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да го имам сето знаење, а и така силна вера, што и планини да преместувам, – ако љубов немам, ништо не сум.“ – 1 Кор. 13,2. “Да се научи да се сака со Христовата љубов…

08 УПРАВУВАЊЕТО КАКО ТАЛЕНТ

8. лекција – 25. февруари 2012. УПРАВУВАЊЕТО КАКО ТАЛЕНТ “Господарот му рече: ‘Убаво, добар и верен слуго! Во малку беше верен, над многу ќе те поставам; сподели ја радоста со својот господар!’.“ – Матеј, 25,23. “Бог на секој од нас ни доверил света доверба, за која не смета одговорни. Според Неговата намера ние треба своите…

07 ПЛАН ЗА БРЗО

7. лекција – 18. февруари 2012. ПЛАН ЗА БРЗО “Верен човек ќе биде многу благословуван, а кој брза да се збогати, не останува без казна.“ – Изреки, 28,20. “Сите предимства што Бог ни ги дал служат само како Негови помошни средства да внесат жар во нашиот дух, верност во нашите напори и енергија во нашите…

06 ЗАНИМАЊЕ И СЛУЖБА

6. лекција – 11. февруари 2012. ЗАНИМАЊЕ И СЛУЖБА “Се, што може да врши раката твоја, според силите твои, врши; зашто во гробот, каде што ќе појдеш, нема ни работа, ни размислување, ни знаење, ни мудрост.“ – Проповедник, 9,10. “Вистинската среќа се наоѓа само во настојувањето да се биде добар и да се прави добро….

05 РАБОТА

5. лекција – 4. февруари 2012. РАБОТА “И го зеде Господ Бог човекот, го насели во Едемската градина, за да ја обработува и да ја чува.” – 1 Мојс. 2,15. “Вистинска слава и радост во животот наоѓаат само работните мажи и жени. Работата сама по себе е благотворна и колку е пријатен одморот по напорот…

04 Проблеми кои треба да се надминат (II)

4. лекција – 28. јануари 2012. Проблеми кои треба да се надминат (II) “Посеаното, пак, во трње е оној што го слуша словото, но грижите од овој свет и примамливото богатство го задушуваат словото и тоа останува без род.“ – Матеј, 13,22. “Сите кои толку слепо трчаат по заработувачка и стекнување на пари… горко ќе…