13.Пораката на третиот ангел во реалноста

13. лекција Сабота, 30. декември 2017. Пораката на третиот ангел во реалноста „И во устата нивна измама не се најде; тие се непорочни пред престолот Божји.“ – Откровение 14,5. „Некои ми пишуваа, прашувајќи дали веста за оправдување со вера е третата ангелска вест, и јас одговорив: ‘Да, тоа е неспорно веста на третиот ангел’.“ –…

12.Потполни во Христа

12. лекција Сабота, 23. декември 2017. Потполни во Христа „Да бидете исполнети во Него, Кој е глава на секое началство и власт.“ – Колосјаните 2,10. „Со вера во Христа може да се отстрани секој недостаток во карактерот, да се исчисти секоја дамка, да се поправи секоја мана и да се развие секоја доблест.“ – Воспитување,…

11.Праведност денес

11. лекција Сабота, 16. декември 2017. Праведност денес „Чеда, никој да не ве заблудува! Кој постапува праведно, праведен е, како што е праведен Тој.“ – 1 Јованово 3,7. „Праведноста значи праведно постапување, зашто секому ќе му биде судено според неговите дела. Нашиот карактер се открива преку она што го правиме. Делата покажуваат дали нашата вера…

10.Посветување

10. лекција Сабота, 9. декември 2017. Посветување „Како послушни чеда, не постапувајте веќе според поранешните ваши похоти, кога бевте во незнаење. Но, по примерот на Светиот, Кој ве повика, и вие самите бидете свети во сите ваши постапки. Зашто напишано е: „Бидете свети, бидејќи Јас сум свет.“ – 1 Петрово 1,14-16. „Делото на преобразба од…

9.Родени од Бога

9. лекција Сабота, 2. декември 2017. Родени од Бога „Знаеме дека секој роден од Бога не греши: но родениот од Бога се пази, и лукавиот не се допира до него.“ – 1 Јованово 5,18. „Оние кои не знаат што значи да се има искуство во Божјите работи, кои не знаат што значи да се биде…

8.Простување

8. лекција Сабота, 25. ноември 2017. Простување „Зашто еден е Бог и еден е Посредник меѓу Бога и луѓето – Човекот Христос Исус.“ – 1 Тимотеј 2,5. „Покајанието, како и простувањето, е дар од Бога преку Христа. Преку влијанието на Светиот Дух ние сме осведочени за гревот и ја чувствуваме нашата потреба за помилување.“ –…

7.Повик на покајание

7. лекција Сабота, 18. ноември 2017. Повик на покајание „Бог со десницата Своја Го возвиси Него, Зачетникот и Спасителот, за да му даде покајание и простување на гревовите на Израел.“ – Дела 5,31. „Повикот и оправдувањето не се едно исто. Повикот е привлекување на грешникот кон Христа, и тоа е дело кое го врши Светиот…

6.Верата која оправдува

6. лекција Сабота, 11. ноември 2017. Верата која оправдува „Нели со дела беше оправдан Авраам, нашиот татко, откако врз жртвеникот го положи својот син Исак? Гледаш ли дека верата дејствуваше заедно со делата негови, и дека преку делата, верата стана совршена? И се изврши Писмото, кое вели: „Му поверува Авраам на Бога, и тоа му…

5.Оправдување со вера

5. лекција Сабота, 4. ноември 2017. Оправдување со вера „И така, оправдани преку верата, имаме мир со Бога, преку нашиот Господ, Исус Христос.“ – Римјаните 5,1. „Светлината која ми е дадена од Бога ја става оваа важна тема над секое друго прашање во мојот ум. Оправдувањето во потполност е дело на благодатта и не е…

4.Исус Христос – нашата единствена надеж

4. лекција Сабота, 28. октомври 2017. Исус Христос – нашата единствена надеж „Зашто под небото нема друго име дадено на луѓето, преку кое би можеле да се спасиме.“ – Дела 4,12. „Само Христос е возвишен ‘за Управител и Спасител … за да му даде покајание на Израел и проштавање на гревовите’ (Дела 5,31). ‘Нема спасение…